De Business

Punem punctul pe știi

Ultimile active ale Terom SA, date pentru 12 milioane euro

vineri, 21 septembrie 2007, 18:07
3 MIN
 Ultimile active ale Terom SA, date pentru 12 milioane euro

Din Terom a mai ramas doar un hectar, sau mai bine zis doar numele. Ieri, Casa de Insolventa Moldova, lichidatorul fabricii iesene a reusit, dupa patru incercari, sa vinda ultimele activele ale Terom. In urma celei de-a patra licitatie, Casa de Insolventa Moldova a reusit sa obtina in schimbul a circa 12 hectare de terenuri si hale 40 milioane lei, adica aproape 12 milioane de euro. Suma acopera mai putin de 60% din datoriile totale ale fabricii iesene.

In orice caz, cel mai mare creditor este Fiscul, care are de recuperat de la Terom nu mai putin de 60 milioane lei. La rindul lor, si salariatii au de incasat de la fabrica la care au lucrat o viata peste 3 milioane lei. „La licitatia de azi (n.r. ieri) am avut doi participanti. Romcarbon Buzau a concurat singur pentru activul «Platforma Industriala Terom» iar International Import Export a fost singurul ofertant pentru activul terenuri si constructii din etapa a II-a. Ambii au oferit doar preturile de pornire ale licitatiei si si-au adjudecat activele ofertate", a explicat Marioara Apetrei, reprezentantul Casei de Insolventa Moldova.

Romcarbon Buzau a cumparat cea mai mare parte din activele scoase la vinzare oferind in schimb suma de 35 milioane lei fara TVA, adica peste 10,5 milioane euro. Actionariatul Romcarbon Buzau, producator de mase plastice, mai detine in proprietate si GreenFiber International, firma ce are punct de lucru chiar in incinta Terom.

In cursul anului trecut GreenFiber a achizitionat de la fabrica ieseana hale si terenuri ce se intind pe o suprafata de peste 2,2 hectare pentru suma de 1,3 milioane euro. Surse apropiate licitatiei, au precizat ca reprezentantii Romcarbon Buzau au anuntat ca nu intentioneaza sa faca afaceri imobiliare cu activul achizitionat de la terom ci doresc sa extinda activitatea de productie.

Celalalt activ, respectiv constructii si teren din etapa a II-a, cu o suprafata totala de circa 1,6 hectare, a fost adjudecat de International Import Export pentru suma de 4,25 milioane lei fara TVA, adica aproape 1,3 milioane euro. „Noi mai avem active luate de la Terom si am cumparat si aceste terenuri pentru a ne putea extinde. Deocamdata dorim doar sa curatam zona ca este plina de gunoaie. In orice caz, acum nu vom construi nimic. Vom vedea pe parcurs", a explicat Michael Nseir, patronul International Import Export si Moldoplast.

Omul de afaceri de origine siriana a mai achizitionat in cursul anului 2004 circa 9 hectare de teren si doua hale ce se intind pe 3 hectare pentru suma de 1,7 milioane euro. In urma licitatiei de ieri, fabrica ieseana a mai ramas doar cu doua active. Un bazin de 300 metri patrati la Holboca ce a fost scos la vinzare pentru suma de 25.000 lei si un teren in suprafata de un hectar in curtea Terom ce era cotat la 2,2 milioane lei.

„Pentru aceste doua active nu stim exact cind vom organiza o noua licitatie. Cel mai probabil vom sti dupa ce vom organiza intilnirea cu creditorii fabricii iesene", a explicat Lucia Mitruta, reprezantul Casei de Insolventa Moldova. Suma totala de 40 milioane lei fara TVA obtinuta ieri de lichidator acopera mai putin de 60% din datoriile totale ale fabricii iesene.

„Terom are datorii de peste 70 de milioane lei la diversi creditori. Cel mai important creditor este Fiscul care are de recuperat circa 60 de milioane de lei. Potrivit legislatiei, primii pe lista creditorilor sint salariatii fabricii, care au de incasat 3,2 milioane lei drept salarii compensatorii. Noi mai avem doua active de vindut, dar mai avem de recuperat si creante de la circa 400 de debitori in valoare totala de circa 8 milioane lei", a mai spus Apetrei.

De cealalta parte, seful celui mai mare creditor, respectiv Fiscul, spera ca licitatia sa nu fie contestata. „Avem mult de recuperat. E bine ca s-a vindut. Acum sa speram ca nu are cine sa conteste licitatia pentru a ne recupera banii cit mai repede. Nu stim pe ce pozitie sintem pe lista creditorilor, dar speram sa putem recupera macar jumatate din suma restanta a Terom", a precizat Anton Dobos, directorul Directiei Generale de Finante Publice Judetene.

Comentarii