De Sănătate

Punem punctul pe știi

Coxartroza: cum scapam de chinul din sold?

marți, 31 iulie 2007, 19:20
6 MIN
 Coxartroza: cum scapam de chinul din sold?

Costica R., din Iasi: „Va rog, daca se poate, sa explice un specialist ce este coxartroza si de ce apare. Cum se poate trata aceasta boala? Am inteles ca trebuie facuta o operatie pentru a se pune o proteza. As dori, de asemenea, sa aflu mai multe despre operatie. Ma sperie aceasta idee si tot amin mereu sa merg sa vad un specialist".

 Prof.dr. Paul Botez, seful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi: „Coxartroza este cunoscuta si sub numele de artroza soldului si reprezinta localizarea reumatismului degenerativ la articulatia soldului. Numeroase afectiuni pot conduce la deteriorarea articulatiei soldului. Ca este vorba de artroza cauzata de virsta, de un accident care afecteaza elementele componente ale articulatiei sau o alta maladie osoasa care distruge rapid sau lent cartilagiul care acopera oasele ce compun articulatia, rezultatul este identic: soldul nu isi mai poate indeplini rolul sau de sustinere si de articulatie – articulatia soldului fiind cea mai mare articulatie din organism. El devine rigid (redoare articulara), dar mai ales foarte dureros si invalidat. Pacientul cu coxartroza are un mers dificil, schiopatat, foarte dureros mai ales dimineata sau la mobilizare dupa repaus prelungit; exista, altfel spus, o perioada de «incalzire» a articulatiei, dupa care mersul poate fi reluat pe distante mici si este mai putin dureros.

Interventia chirurgicala imbunatateste calitatea vietii bolnavului

De regula, coxartroza, indiferent de cauza care a produs-o, evolueaza pe o perioada destul de lunga, de ordinul anilor sau chiar zecilor de ani. Exista in general o lunga perioada cind tratamentul conservator, adica medicamentos specific antiinflamator si /sau balneofizical, recuperator isi face efectul si amelioreaza pe perioade mai lungi sau mai scurte (cu trecerea timpului din ce in ce mai scurte) suferinta pacientului. Momentul cind pacientul trebuie sa se adreseze chirurgului ortoped pentru consultatie, evaluare clinica si stabilirea indicatiei de interventie chirurgicala a cazului si abandonarea tratamentului conservator trebuie foarte bine cintarit. Trebuie spus ca exista o necunoastere si neintelegere exacta de catre pacienti a beneficiilor extraordinare pe planul diminuarii sau disparitiei durerilor, al mobilitatii articulare si reducerea handicapului locomotor, pe care interventia chirurgicala de protezare articulara le poate asigura pentru o lunga perioada. O astfel de interventie modifica radical indicele de calitate a vietii unui pacient cu coxartroza.

Pacientul se poate ridica si merge cu sprijin la 5-7 zile de la operatie

Interventia chirurgicala in sine, inclusiv pregatirea preoperatorie, dureaza 1-2 ore sau mai mult, in functie de complexitatea cazului, conditiile tehnice la blocul operator, dar si in functie de antrenamentul si experienta chirurgului ortoped si a echipei sale in domeniu. Decizia in favoarea interventiei de protezare trebuie luata de comun acord intre pacient si chirurg dupa un consult si un bilant scrupulos. Decizia finala in favoarea interventiei trebuie luata dupa eliminarea sau corectarea tuturor afectiunilor, in special de ordin infectios general (infectii dentare, urinare, amigdaliene etc.) care ar putea pune in pericol rezultatul interventiei chirurgicale. Bolnavul internat in spital conform unei programari prealabile si cu analizele facute in ambulator poate fi operat intr-un interval mediu de 1 – 3 zile de la internare. Dupa operatie, pacientul ramine 24-48 ore in reanimare. Doua-trei zile postoperator este supravegheata plaga operatorie, iar la 3-5 zile de la operatie pacientul poate fi mobilizat in pat si la marginea patului. In majoritatea cazurilor pacientul se poate ridica si merge cu sprijin pe membrul inferior operat, ajutat la inceput de un cadru metalic, la 5-7 zile de la operatie. In general, perioada de spitalizare medie este de 14-21 zile.

Recuperare specifica

Dupa aceasta perioada, pacientul poate merge cu sprijin ajutat de cirje auxilare sau cotiere. La 6-8 saptamini pacientul se reintoarce in clinica pentru control si recuperare specifica. In perioada in care se afla la domiciliu pacientul primeste indicatii precise privind gesturile si miscarile pe care are voie sa le faca si totodata i se indica clar ceea ce trebuie sa evite pentru a nu prejudicia rezultatul postoperator. Per total, pacientul poate fi considerat recuperat pentru soldul operat intr-un interval maxim de 3-6 luni postoperator. Pentru pacientii destul de numerosi care se prezinta la medic cu coxartroza la ambele solduri, de regula foarte invalidati, interventia chirurgicala de protezare la celalalt sold poate fi realizata daca nu sint alte contraindicatii, la minimum 3-6 luni de la prima interventie. Se poate observa deci ca intr-un interval mediu de 6 luni-1 an, o persoana cu un grav handicap locomotor si cu un indice de calitate a vietii foarte scazut poate deveni o persoana cvasinormala sau perfect normala din acest punct de vedere. Durerile dispar, mobilitatea articulara si mersul sint posibile din nou pe distante medii si lungi; de asemenea, pacientul poate avea o viata sociala normala".

Gratuitate

Orice cetatean asigurat legal in activitate sau pensionar beneficiaza gratuit de consultatie, programare si interventie chirurgicala de protezare daca aceasta este indicata. Pacientii se pot prezenta la consultatie la Clinica de Ortopedie a Spitalului de Recuperare Iasi in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un ortoped, reumatolog sau balneolog din Iasi, din judetele Moldovei sau chiar din tara. In Romania functioneaza de 10 ani un Program National care prevede foduri bugetale distribuite de la nivelul Casei Nationale de Asigurari si a Ministerului Sanatatii pentru achizitionarea prin licitatie publica a implanturilor protetice necesare. Practic, pacientul este inscris pe o lista de asteptare si in functie de fondurile disponibile primeste gratuit proteza. Pentru cei care doresc sa-si achizitioneze din fonduri proprii o astfel de proteza, costul unui astfel de implant este in medie de 10 milioane de lei. Si, in functie de calitatea protezei, costurile pot creste.

Evolutie

Indiferent de cauza care o produce, coxartroza evolueaza progresiv, dar inexorabil catre uzura progresiva a cartilajului care acopera extremitatile osoase ale femurului (capul femural) si bazinului (cotilul). Uzura poate evolua pina la disparitia completa a cartilajului, astfel incit contactul articular se face os contra os. Este momentul in care durerile devin severe, chiar insuportabile, mersul este schiopatat, posibil dar pe distante foarte mici, mobilitatea articulara este foarte limitata.

Endoproteze

Endoprotezarea articulara este un act chirurgical de maxima complexitate, echivalentul unui transplant de organ (inima, ficat, rinichi) care consta in rezectia si indepartarea extremitatilor osoase afectate si inlocuirea partiala sau totala a elementelor articulare compromise cu piese protetice metalice si nemetalice care vor inlocui anatomic si functional articulatia distrusa si compromisa din punct de vedere al functiei sale. Protezele (exista mai multe tipuri de endoproteze) se compun in principiu din doua parti destinate a inlocui zonele anatomice corespunzatoare: o cupa care va fi fixata la bazin in locul numit cotil sau acetabul si o tija metalica terminata printr-un „cap" protetic (o bila metalica) care se va articula cu cupa dupa ce tija va fi fixata in interiorul femurului. Cele doua piese sint complementare si inlocuiesc prin designul lor anatomia articulatiei soldului si functional preiau rolul elementelor osoase care compun articulatia. Pentru ca ansamblul sa functioneze corect, este obligatoriu ca fiecare piesa sa fie perfect pozitionata, sa fie bine fixate la os si musculatura inconjuratoare sa fie corect echilibrata. Endoproteza de sold este un dispozitiv medical permanent, introdus definitiv in organism care este de o foarte mare tehnicitate si performanta.

Uzura

Complicatiile care apar de regula imediat dupa interventia chirurgicala de endoprotezare pot fi luxatia sau infectia. Ambele sint grave, necesita masuri urgente si energice de remediere si pot compromite succesul interventiei de protezare. O complicatie la distanta aproape imposibil de evitat este legata de uzura pieselor protetice prin asa- numitul proces de „decimentare". Consecinta o reprezinta deterioararea fixarii implantului. Acest fapt necesita de regula o noua interventie chirurgicala, zisa „de revizie". Aceasta a doua operatie va indeparta implantul vechi, el fiind inlocuit cu unul nou. Acest tip de operatie este foarte dificila tehnic, socanta si traumatizanta pentru bolnav si cu risc de complicatii majore.

Comentarii