Ape tulburi la Sofert

joi, 01 august 2002, 23:00
4 MIN
 Ape tulburi la Sofert

Salariatii SC Sofert SA au depus la Tribunalul Bacau o plingere impotriva societatii, in care reclama faptul ca nu li s-au achitat platile compensatorii prevazute in contractul colectiv de munca.
Cei peste 200 de oameni adunati ieri in fata Tribunalui au fost insotiti de vicepresedintele de sindicat al Sofertul, Florin Olaru. "Am deschis actiune impotriva administratiei Sofert, care nu a platit disponibilizatilor salarii compensatorii, asa cum era prevazut in contractul colectiv de munca pe 2002", ne-a declarat Florin Olaru. Dupa citeva momente, din Tribunal a iesit un individ care a inceput sa strige: "Am reusit sa depun plingerea", dupa care a inceput sa-l acuze pe Florin Olaru ca nu s-a implicat in rezolvarea acestei probleme. Acuzatile impotriva lui Olaru au inceput sa curga, fiecare dintre cei aflati acolo avea ceva de spus. "L-am cautat prin tot combinatul inca de dimineata, insa nu a fost de gasit. Dupa citeva ore am reusit sa stam de vorba cu el. Nu dorea sa vina cu noi la Tribunal si l-am luat mai mult cu forta, pentru a ne apara drepturile", ne-a declarat unul dintre manifestanti, Costel Diaconu.
In luna aprilie, 650 de salariati ai combinatului Sofert au fost disponibilizati. "Am primit o hirtie acasa prin care am fost anuntati ca sintem disponibilizati. Liderii de sindicat si toti sefii de sectii ne-au obligat sa ne luam concedii fara plata pina la pornirea combinatului, pe 1 august. Am fost de acord cu aceasta solutie pentru ca ni s-a spus ca altfel ni se vor desface contractele de munca. Tot atunci ni s-a promis de catre conducerea combinatului ca vom primi plati compensatorii si ca vom fi dati in somaj daca se vor face restructurari", ne-au declarat protestatarii.
Ieri, 1 august, cei 650 de salariati s-au prezentat la munca. "Ne-am imprastiat fiecare pe la sectiile unde lucram si asteptam sa ne vedem de treaba, insa am fost anuntati de sefii de sectii ca societatea nu-si va relua activitatea, iar de platile compensatorii nici nu poate fi vorba", a adaugat Costel Diaconu. Oamenii au intrat in panica si au cerut sa discute cu conducerea, insa directorul Cornel Cirnu, impreuna cu liderul de sindicat Ionel Bitu, se aflau la Bucuresti, pentru a duce tratative cu actionarul majoritar, Ioan Niculaie.
"De fiecare data cind vrem sa ne spunem ofurile, directorul pleaca din combinat", spuneau oamenii. Impreuna cu viceliderul Olaru, salariatii au batut pe jos aproape zece km de la combinat si pina la Tribunal pentru a-si apara drepturile. "Nu cersim nimic, ne cerem dreptul nostru. Ne-am distrus sanatatea in combinat. Nu aveam voie sa declaram ca suferim de vreo boala profesionala ca eram dati afara", sustine Elena Tulbure. Ceea ce oamenii nu inteleg este cum de se fac modernizari in combinat, iar salariile nu sint date. "Am lucrat 24 de de ani in combinat, insa grupuri sanitare nu existau. Acum citeva luni s-au construit bai luxoase, cu faianta si gresie, s-au modernizat laboratoarele. Ne intrebam pentru ce s-a mai investit daca au fost disponibilizati toti muncitorii?", ne-a declarat Vasile Anton. O alta nedumerire a oamenilor mai este si modul in care au fost disponibilizati. "Plecarea nostra nu s-a facut pe nici un criteriu. Nu s-a tinut cont nici de studii si nici ca ambii membri ai familiei lucrau in combinat. Am lucrat 24 de ani la laborator si am fost data afara pe motiv ca mi s-a desfiintat postul. In schimb dupa ce am plecat, postul meu a fost ocupat de sotia unui maistru, Rodica Simion, care nu are nici macar pregatirea necesara", ne-a declarat Silvia Ani. In aceasta dimineata, salariatii se vor aduna din nou in curtea combinatului si spun ei, "nu vom pleca de acolo pina nu ne semneaza plata salariilor compensatorii, iar daca nici acest lucru nu e posibil, toti 650 de salariati vom intra in greva foamei", ne-au declarat manifestantii.
Nu se intrevad variante
"Va fi prelungita perioada de somaj sau cea de concediu fara plata pentru 600 de salariati pina cind vom reusi sa avem piata de desfacere. Alta varianta nu se intrevede prea curind", ne-a declarat telefonic Cornel Cirnu, inainte de intrevederea cu Ioan Niculaie. Directorul general al SC Sofert SA a mai precizat ca un program de restructurare a activitatii combinatului va fi intocmit in jurul datei de 20 august, dupa intrunirea Adunarii Generale a Actionarilor. "Combinatul nu poate rezista, la aceasta ora, cu cei 1.050 de salariati pe care ii are. Chiar daca vor fi pornite instalatiile, vor fi pastrati la serviciu doar o parte dintre salariatii de la sectoarele de furnizare a serviciilor de intretinere si a utilitatilor iar, daca va fi nevoie, vor lucra in ture prelungite", ne-a declarat Florin Olaru. Cit priveste actiunea in instanta pe care au intentat-o ieri o parte dintre salariatii unitatii, vicepresedintele Sindicatului Sofert a precizat ca a fost o decizie pripita, fara nici o sansa de a fi soldata cu un rezultat pozitiv pentru angajati. "A fost o decizie luata in furia multimii. Este de inteles. Oamenii stau de atitea luni fara nici un ban, iarna bate la usa si facturile la intretinere vor incepe sa curga. Insa pentru a primi salarii compensatorii, salariatii trebuie, mai intii, sa primeasca un preaviz de concediere. Sindicatul va introduce o actiune asemanatoare in instanta in a doua jumatate a lunii septembrie, dupa ce vor primi preaviz toti cei cae vor intra in restructurarile de personal", a mai precizat Florin Olaru. (E.SOLOMON, Mariuca BOBOSA)

Comentarii