Gata cu debransarile!

duminică, 16 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Gata cu debransarile!

Ultima nemultumire a premierului Adrian Nastase pare sa fi devenit avalansa cererilor din partea romanilor dornici sa se debranseze de la retelele de termoficare. Premierul a spus ca nu este de acord cu acest lucru si, in consecinta, va lua masuri dure pentru conditionarea eliberarii autorizatiilor de debransare.
Premierul a spus ca, la nivelul intregii tari, s-au debransat, in ultimele opt luni, 175.000 de familii. Pentru ca marea lor majoritate a actionat haotic, exista acum pericole de explozie din cauza legaturilor incorecte la retele de gaz. Seful Executivului a mai spus ca nu este fireasca debransarea in masa de la retelele de termoficare, pe care statul ar dori sa le modernizeze si nicidecum sa le distruga. Asa ca Nastase a hotarit sa impuna masuri mult mai stricte pentru debransari, cu promisiunea ca acestea vor fi insotite de o protectie sociala reala. Primul ministru a afirmat ca statul va plati in aceasta iarna 25% din cheltuielile legate de caldura, restul sumei urmind sa fie platita de consumatori. Mai mult, in noiembrie si decembrie, statul va acorda ajutoare financiare familiilor nevoiase. Totodata, in premiera, Adrian Nastase a spus ca Guvernul intentioneaza sa subventioneze si facturile la gaz metan ale populatiei.
El a cerut ca situatia debitelor sa fie analizata in fiecare judet, insa nu a pomenit nimic despre cit va fi pretul agentului termic in aceasta iarna, cum n-a aprofundat nici problema frigului din locuinte, stiut fiind ca in cele mai multe orase este pericolul sa nu se dea caldura si apa calda la iarna din cauza datoriilor enorme. "Stim ca Guvernul are probleme, ca populatia are probleme, insa trebuie sa gasim solutii!", a fost tot ce-a spus primul ministru.
Un sfert dintre romascani au renuntat la incalzirea centralizata
In ceea ce priveste municipiul Roman, din cele din 17.200 de apartamente gestionate de Goscom, pina acum s-au debransat 4.418, din care doar 25% si-au montat centrale termice de apartament. "De aici rezulta ca ceilalti 75% efectiv nu isi permit sa beneficieze de aceste servicii, care sint strict necesare in perioada iernii. Acesta este un mare necaz, nu numai pentru romascani, pentru ca, incetul cu incetul, se distruge sistemul centaralizat de incalzire. Prin montarea acestor centrale termice a disparut exact segmentul abonatilor nostri bun-platnici, care, avind resursele necesare, au putut sa isi monteze aceste centrale", a precizat Eduard Corduneanu, directorul general al Goscom Roman.
In opinia directorului general al Goscom, montarea centralelor de apartament nu este recomandata nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere tehnic. "In loc sa fie montate 20 de centrale de apartament, este mai bine sa fie montata o singura centrala pe scara. Si mai eficient, asa cum se procedeaza in strainatate, este sa se monteze o centrala de bloc. Ar trebui sa existe si la nivel national – si se pare ca asa va fi – o orientare in acest sens. Din punct de vedere tehnic, nu sint recomandate, pentru ca una e sa se faca o singura instalatie pe scara sau pe bloc si alta e sa se faca 20 de sparturi pentru alimentarea cu gaz si alte 20 pentru alimentarea centralei cu apa rece", a mai adaugat Eduard Corduneanu.
Primarii decid cum ne incalzim la iarna
Toti primarii de muncipii din tara se vor intilni vineri, 21 septembrie, la Iasi, pentru a vedea ce masuri pot lua pentru rezolvarea problemei caldurii in locuinte in perioada rece. Invitatia a fost facuta pentru a doua oara vineri, in cadrul teleconferintei, de oficialitatile de la Iasi, care l-au invitat la discutii si pe Octav Cozminca, ministrul Administratiei Publice. (Catalin BARGAOANU)

Comentarii