Scoateti TIR-urile din oras! (GALERIE FOTO&VIDEO)

joi, 04 octombrie 2012, 06:11
10 MIN
 Scoateti TIR-urile din oras! (GALERIE FOTO&VIDEO)

Un TIR a zdrobit un autobuz oprit in statie, in Canta. Din fericire, in accident nimeni nu si-a pierdut viata. Soferul de 25 de ani avea permisul suspendat din cauza vitezei. Martorii spun ca, si acum, accidentul ar fi fost provocat tot de viteza. Seful Serviciului Rutier despre "cazierul" soferului: "Din 2007 si pana in prezent are aproximativ 18 abateri, iar cel mai grav este ca multe dintre acestea sunt pentru incalcarea regimului de viteza. Acesta mai are trei suspendari ale permisului de conducere". Oficialii municipalitatii spun ca vor lua masuri drastice ca transportul greu sa nu mai treaca prin oras. Problema a fost ridicata in numeroase randuri pana acum, fara a fi insa urmata de vreo actiune concreta. 

Un tir a facut prapad ieri la primele ore ale diminetii, in apropierea rondului de tramvai din Canta. Mastodontul circula cu viteza, potrivit unor martori, si se pregatea sa intre in municipiu, dupa o cursa de cateva ore, venind de la Brasov. Scapat de sub control, camionul incarcat cu tone de marfa a derapat, a doborat un stalp de iluminat stradal, a izbit trei autoturisme, apoi s-a oprit intr-un autobuz RATP, care circula pe ruta 30. De asemenea, tirul a lovit o tanara de 25 de ani care se pregatea sa urce in mijlocul de transport.

Ca prin minune, niciun mort

In urma coliziunii puternice, soferul autobuzului a fost prins ca intr-un cleste intre scaun si bord si a fost scos de pompieri cu ajutorul aparatelor de descarcerare. Miraculos, atat soferul, cat si pietonul care se pregatea sa urce in autobuz, dar si alte patru persoane care se aflau deja in mijlocul de transport pentru a ajunge la serviciu, nu au suferit decat cateva leziuni la cap cat si la picioare. Un alt miracol a fost ca fiind la primele ore ale diminetii, in autobuz nu se aflau decat cinci sau sase calatori, iar pe strada nu era trafic. Soferul tirului, Liviu Colta (25 de ani), a scapat teafar, doar cu cateva zgarieturi pe fata. „Echipa operativa deplasata la fata locului a constatat ca Antonel Liviu C., din municipiul Iasi, posesor al permisului de conducere categoriile B, C, E, cu vechime in conducere din anul 2005, in timp ce conducea ansamblul format din cap tractor si semiremorca, pe strada Canta, dinspre Valea Lupului catre soseaua Moara de Foc, a pierdut controlul directiei de mers, pe fondul neadaptarii vitezei la conditiile de drum, respectiv curba la stanga si carosabil umed, a patruns pe sensul opus de mers si a intrat in coliziune cu autobuzul condus regulamentar de Ghiocel S, de 53 de ani, din Iasi, sofer in cadrul RATP Iasi. In urma coliziunii a rezultat ranirea usoara a patru pasageri din autobuz, respectiv Elena C., 37 de ani, Vasile Traian M., de 59 de ani, din Iasi, Cristian Constantin H., de 43 de ani, si Neculai A., de 26 de ani, din Iasi. De asemenea, in urma accidentului a rezultat ranirea usoara a Roxanei S., de 25 de ani, care se afla pe trotuarul pietonal in statia de autobus, si a conducatorului autobuzului, Ghiocel S.", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei. Cele trei masini avariate in urma accidentului au fost un Ford Mondeo, un Renault si un Volkswagen Polo.

Patru persoane implicate in accidentul de  ieri-dimineata au ajuns in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon", printre acestea aflandu-se si soferul autobuzului RATP. Ghiocel Scoba, in varsta de 55 de ani, a suferit un traumatism cranio-cerebral, un traumatism cranio-facial, contuzie toraco-abdominala si de sold drept. Dupa ce starea sa a fost stabilizata, a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie. Din autobuz au ajuns in UPU inca doua femei si un barbat. Roxana S., de 34 de ani, a suferit un traumatism cranio-cerebral, iar Elena C., de 36 de ani, era policontuzionata si suferise o contuzie la coloana cervicala. Amandoua au mers catre Neurochirurgie. „Traian Moraru, in varsta de 59 de ani, era policontuzionat, avea un traumatism cranio-facial, o contuzie la ochiul drept si hemoragie conjunctivala. A primit ingrijirile medicale necesare si a putut pleca acasa", a declarat dr. Gabriel Perianu, medic primar de urgenta.

„A avut viteza in curba si a derapat"

Soferul autobuzului, Ghiocel Scoba, a spus ca se afla in statie cand a fost lovit de tir si a observat ca acesta a intrat cu viteza in curba. „Eram in statie, ca aveam calatori de urcat, si la un moment dat a venit tirul. A avut viteza in curba, a pus frana, a derapat si a intrat in mine cu remorca. Eu asa zic, ca a avut viteza. A intrat tot volanul pe mine si nu aveam cum sa ies. Bine ca nu era ora de varf. Aveam vreo cinci sau sase persoane in autobuz. Imi este frica de fata aia care voia sa urce. Nu stiu ce s-a intamplat cu ea", a spus soferul. Un alt calator din autobuz, Traian Moraru, a povestit ca, in momentul impactului, s-a lovit la cap de un scaun, apoi a coborat din mijlocul de transport in genunchi. „Tirul acela a taiat calea autobuzului in fata, iar remorca s-a izbit de autobuz. A fost un soc mare. Eu eram in mijloc cu fata spre o doamna. Am dat cu ochiul de un scaun, m-am lovit la un picior si mi-am strivit muschiul. Am cazut toti pe jos si am iesit din autobuz in genunchi", a spus calatorul. O femeie a povestit ca, in momentul impactului, a fost aruncata in fata, iar in autobuz s-a creat o panica de nedescris. „Eram cu spatele. Am simtit un soc puternic si am fost aruncata in fata. Am vazut geamurile de la autobuz cum au inceput sa se sparga si un domn care era in stanga mea s-a lovit de bara si ii curgea sange. Apoi, lumea s-a panicat si a vrut sa iasa, dar usile autobuzului erau blocate. Am reusit, pana la urma. Am coborat, iar ceilalti pasageri erau ingrijorati de starea soferului care era prins intre fiare, incarcerat. Din cauza impactului, ma doare zona cervicala foarte tare Este cea mai mare spaima pentru mine pentru ca am acasa un copil si puteam sa nu mai fiu daca accidentul era mai grav", a spus o femeie, nedorind sa-si dezvaluie numele.

Soferul, cunoscut de politisti ca vitezoman

Norocos, soferul mastodontului s-a ales doar cu o sperietura. Liviu Colta lucreaza ca sofer pe camionul apartinand firmei Dor Trans SRL care apartine tatalui sau, Sorin Colta. Imediat dupa accident, acesta nu a stiut sa explice ce s-a intamplat. „Strada este uda si am derapat. Nu aveam viteza mare, nu stiu cat. Imi pare rau", a spus tanarul de 25 de ani. Potrivit politistilor de la Rutiera, inca nu se stie cu ce viteza circula tanarul. In privinta acestuia, politistii au precizat ca are un cazier impresionant, fiind amendat de nenumarate ori pentru depasirea legala a vitezei. „Avem de-a face cu un conducator auto cu un bogat cazier rutier. Din 2007 si pana in prezent are aproximativ 18 abateri, iar cel mai grav este ca multe dintre acestea sunt pentru incalcarea regimului de viteza. Acesta mai are trei suspendari ale permisului de conducere, dintre care ultima a fost primita deoarece pe 23 septembrie a fost prins la Letcani circuland cu viteza mare. Mai avea voie sa conduca pana pe 8 octombrie", a precizat comisarul Liviu Zanfirescu, seful Serviciului Rutier. Patronul firmei Dor Trans a invocat in apararea fiului sau argumente tehnice. „Fiul meu nu avea cum sa mearga cu viteza mare deoarece autovehiculul are limitator de viteza, deci nu poate sa depaseasca viteza de 90 de kilometri. De asemenea, pe strada era mazga, incarcatura a facut ca masina sa se balanseze, iar greutatea marfii a intors tirul. Eu vorbisem cu el cu 10 minute inainte de accident si era bine, mai avea putin si ajungea acasa. Era plecat de la Brasov, Bacau si trebuia sa ajunga in mai multe puncte din oras, cu marfa pentru mai multe firme. Trebuia sa ajunga undeva in Bucium", a spus Sorin Colta, tatal soferului raspunzator de accident si patronul firmei Dor Trans SRL.

„Am elevi de 18 ani care invart camioanele foarte abil"

Tatal soferului vinovat de accident considera ca varsta soferului nu a contat la producerea accidentului si ca acesta era responsabil in ciuda numarului mare de amenzi primite pentru depasirea vitezei. „A absolvit o scoala si a luat permisul de conducere cu politia, deci este apt sa conduca un autovehicul. Are categoriile necesare. De asemenea, tin sa precizez ca cele mai multe abateri le-a facut conducand un autoturism care ii apartine, si nu cu camionul", a replicat Colta. De asemenea, si patronii scolilor auto i-au luat apararea tanarului, spunand ca varsta nu este un factor decisiv pentru dobandirea permisului de conducere pe autovehicule de tonaj greu pe strazile publice. „Am elevi de 18 si 19 ani care invart camioanele foarte abil. Reflexele la aceasta varsta se formeaza. Am avut cursanti de 45 de ani care erau foarte greoi si neindemanatici. Baiatul meu are 19 ani si este sofer pe un tir in Belgia si am mare baza in el. A condus in doua luni 20.000 de kilometri. Cei care vor sa ia permisul de conducere pentru categoriile C si E pot sa se inscrie la scoala chiar a doua zi dupa ce au obtinut permisul categoria B", este de parere Ion Iordache, patronul scolii Auto Jordache. 

 –––

Primaria s-a trezit: „Camioanele nu au ce cauta in municipiu"  

Accidentul de ieri din Canta a readus in prim plan o problema care a ramas nerezolvata de multi ani. Tirurile circula nestingherite pe strazile din municipiu, iar scoaterea traficului greu din oras se amana de la an la an. O prima explicatie a fluxului de tiruri pe strazile Iasului sta in exploatarea proasta a soselei de centura. In urma unei analize realizate de „Ziarul de Iasi", a reiesit ca varianta de ocolire a orasului este folosita doar de o masina pe minut. Amintim ca drumul de 14 km a fost dat in folosinta inca din luna august, dupa un efort financiar din bugetul de stat de peste 210 milioane de lei, tocmai pentru devierea traficului greu. In schimb, un numar de opt ori mai mare de masini intra in oras pe la Antibiotice. O alta problema tergiversata de la an la an este mutarea activitatii de vamuire a marfurilor in afara orasului. Principalele strazi sunt practic blocate la orele de varf din cauza tirurilor care trebuie sa ajunga pe bulevardul Nicolae Iorga pentru avize. Nici autoritatile locale nu au pus piciorul in prag. Desi aceste probleme au fost ridicate de nenumarate ori, autoritatile locale au evitat sa emita o hotarare pentru interzicerea masinilor de mare tonaj prin oras.

Primaria vrea sa faca reclama soselei de centura

Tragedia de ieri a fost un dus rece pentru edili. La cateva ore de la producerea accidentului, oficialii Primariei le-au declarat razboi transportatorilor de marfa. Municipalitatea a anuntat o serie de masuri care ar trebui implementare in perioada urmatoare. In prima faza, va fi realizat un plan de masuri impreuna cu Politia si Directia Regionala de Drumuri si Poduri pentru ca vehiculele de mare tonaj sa fie obligate sa circule pe soseaua de centura. De asemenea, conducerea Primariei va incepe discutii cu operatorii de transport persoane pentru ca si aceste autobuze sau autocare sa ocoleasca strazile din municipiu. „Ne-am deplasat pe soseaua ocolitoare si pe timp de zi si pe timp de noapte pentru a vedea cum se prezinta ea ca posibilitate de trafic. Este o investitie deosebita, dar nu este suficient de vizibila si neatractiva pentru conducatorii auto. Cerem in mod imperativ un plan de masuri concret care sa arate ca artera ocolitoare este functionala", a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Taxa speciala pentru transportul greu

De asemenea, Directia Regionala pentru accize si operatiune Vamale Iasi a fost somata ca pana la sfarsitul acestui an sa gaseasca solutii pentru a muta activitatea de comisariat vamal la intrarea in oras. Aceasta ar trebui sa se desfasoare in zona Metro, pentru ca masinile sa circule apoi pe soseaua de centura. „Vom deveni foarte radicali in ce priveste accesibilitatea in municipiu a autocamioanelor de marfa. Le cerem in mod public ca pana la finele anului sa avem solutia finala, definitiva privind mutarea activitatii vamale in afara municipiului, printr-un parteneriat cu Primaria. Noi putem pune la dispozitie un teren din patrimoniul Iasului", a mai spus Chirica. Municipalitatea a anuntat si instituirea unor taxe speciale, insa doar pentru autobetoniere. Conform edililor, deja se lucreaza la documentatie pentru proiectul de hotarare de Consiliu Local in acest sens. „Accidentul arata ca nu au ce cauta camioanele in municipiu. Nu stiu sa se adapteze unui trafic urban, nu au masuri de precautie in ce priveste suprapunerea peste traficul de calatori. Vom introduce o taxa speciala pentru betoniere. Vrem sa vedem un transport cu maximum 5 mc, pentru ca altfel distrugem infrastructura stradala", a adaugat viceprimarul Chirica.  

––-

Soferul tirului, implicat in moartea medicului Florin Lunguleac

Liviu Antonel Colta

Soferul tirului implicat in accidentul de ieri, respectiv Liviu Antonel Colta, a fost implicat intr-un accident cumplit produs in 2007, in urma caruia a decedat Florin Lunguleac, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola. La sfarsitul lunii aprilie 2007, managerul spitalului impreuna cu sotia sa mergeau la parinti si se aflau in apropiere de Podu Iloaiei, la bordul unui autoturism Opel Vectra. Managerul Lunguleac tocmai oprise si semnaliza pentru a vira pe un drum secundar, cand au fost loviti in spate de un autoturism Dacia-papuc care circula in aceeasi directie. In urma coliziunii dintre cele doua, masina in care se aflau sotii Lunguleac a fost proiectata pe contrasens fiind izbita violent de un microbuz Ford Tranzit care venea din directie opusa. Microbuzul era condus de Liviu Antonel Colta, care la vremea respectiva avea varsta de 20 de ani. Managerul Spitalului Socola a decedat pe loc, iar sotia sa, cateva ore mai tarziu la spital. In ceea ce-l priveste pe Liviu Antonel Colta, acesta a scapat doar cu cateva leziuni usoare care nu au necesitat internarea in spital. Acesta a fost cercetat penal pentru ucidere din culpa. In final, a fost trimis in judecata soferul Daciei-papuc care a impins Opel-ul pe contrasens, un tanar din Tecuci. Acesta nu a observat masina sotilor Lunguleac oprita langa axul drumului si a intrat in coliziune cu ea. 

Comentarii