Ultimul „sfint popular” al Rusiei

sâmbătă, 22 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Ultimul „sfint popular” al Rusiei

Evgheni Rodionov este cel mai recent „sfint” necanonizat din Rusia, o victima a razboiului din Cecenia, neintrat in calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse, insa venerat de popor, in incercarea de a potoli foamea de eroi nationali. Intr-una dintre icoane, „sfintul” Evgheni este infatisat ca un cavaler rus medieval, in alta este cu echipamentul complet, alaturi de tar si de familia lui, sub supravegherea lui Isus.
Biserica nu agreeaza cultul lui Evgheni
Oficialii bisericii afirma ca acest cult incalca toate canoanele bisericesti. „Sfintenia nu este un premiu de concurs, iar icoanele nu sint afise de campanie electorala. Procesul canonizarii este lung si dificil si poate fi inceput numai de Biserica”, afirma reprezentanti ai clerului.
Uneori, insa, o figura simbolica reuseste sa scape de supravegherea autoritatilor bisericesti si devine un fel de „sfint popular” – care nu o data s-a dovedit pasul catre canonizarea oficiala.
In cintecele, poemele, site-rile sau predicile care ii sint consacrate, povestea soldatului Rodionov a devenit o parabola a devotiunii religioase si a nationalismului rus, desi Evgheni dorea sa fie nu mai mult decit un bucatar. Tinarul soldat, afirma legenda, a fost ucis de rebelii musulmani in urma cu sapte ani pentru ca a refuzat sa renunte la religia sa sau sa isi dea jos de la git un lantisor cu o mica cruce de argint.
Emblema a nationalismului rus
Mama lui Evgheni afirma ca stie aceasta de la ucigasii fiului ei, care, contra unei sume de 4.000$, au condus-o la locul unde l-au ingropat pe Evgheni. Cind l-a dezgropat, intr-o noapte, mama afirma ca a vazut stralucind printre oasele fiului sau cruciulita cu mici pete de singe pe ea. „Tinarul de 19 ani, Evgheni Rodionov a trecut prin suferinte incredibile, insa nu a renuntat la credinta ortodoxa si a confirmat asta prin moartea sa”, se afirma intr-un mesaj postat pe un site nationalist. „El a dovedit ca acum, dupa atitea decenii de ateism acerb, dupa atitia ani de nihilism, Rusia este capabila, ca in vremurile de demult, sa dea nastere martirilor intru Cristos, ceea ce inseamna ca este de necucerit”, continua mesajul.
Satul natal a devenit loc de pelerinaj
Pe masura ce povestea lui Evgheni s-a raspindit, pelerinii au inceput sa apara din ce in ce mai des in Kurilovo, satucul lui natal, la vest de Moscova, unde mama lui, Lyubov (51 de ani), ii ingrijeste mormintul de pe un deal inghetat, linga bisericuta satului.
Unii veterani si-au pus medaliile pe mormint, in semn de omagiu, iar credinciosii au pus mici biletele in care cer interventia „sfintului”. Intr-o biserica de linga St. Petersburg, imaginea sa in marime naturala este pictata in altar linga cele ale Fecioarei Maria, a arhanghelului Mihail, Isus Cristos si Nicolae al II-lea, ultimul tar, canonizat in urma cu trei ani. Mama „sfintului” si alti credinciosi afirma ca, uneori, icoanele lui Evgheni raspindesc o mireasma placuta, un semn, spun ei, al sfinteniei celui reprezentat acolo.
Aleksandr Makeyev, un ofiter de trupe de desant care conduce o fundatie pentru ajutorarea soldatilor, afirma ca a vazut militari ingenunchind in fata icoanei lui Evgheni Rodionov. „Copiii din Cecenia se simt abandonati de catre stat si de conducatorii lor. Nu stiu cui sa se adreseze, insa stiu ca Zenia (porecla „sfintului” Evgheni)”, a declarat Makeyev pentru cotidianul Moskovsky Komsomolets. (Traducere si adaptare din „New York Times” de Mihai MITRICA)
Rugaciune pentru „sfintul” Evgheni
„Doamne, martirul Tau, Evgheni, in suferintele sale a primit de la Tine coroana vesnica pentru ca a avut taria cu care si-a invins tortionarii si pe demonii fara de putere. Prin rugaciunile lui, izbaveste sufletele noastre. Amin”.

Comentarii