Vocile schimbarii

marți, 14 octombrie 2008, 19:39
4 MIN
 Vocile schimbarii

Intr-un recent editorial al "Ziarului…", Toni Hritac critica in termeni destul de duri contraperformantele administratiei locale, "plina de incompetenti, autisti si persoane dedate la furtisaguri", si considera ca nu exista in interiorul administratiei actuale nici un curent novator, nici persoane capabile sa il impuna. L-am contrazis pe ideea ca n-o fi vorba – intr-adevar – de un curent, dar ca persoane vrednice profesional si moral exista. Problema e ca nu pot patrunde in virfurile ierarhiei, unde exista un ghem teribil de interese oculte, care se invirte astfel incit devine tot mai impenetrabil.

Exista un triunghi al puterii, format din oameni de afaceri, politicieni si jurnalisti, in mare parte croit pe calapodul fostei securitati, acum reciclate, si care exercita sau influenteaza decizia. Partidele politice au devenit niste instrumente de extorcare a banului public in interesul unei camarile de oameni de afaceri care-si aleg cu grija, uneori isi deleaga direct, oamenii politici pe care-i finanteaza pentru a le oferi contracte, aprobari, bunuri imobile, noi perspective de afaceri si alte sinecuri. Presei i se arunca si ei cite un os, ca sa inchida ochii sau sa retina atentia opiniei publice cu probleme de interes marunt.

Poti sa ai nu stiu cita experienta in administratie, doctorate, stagii in Vest, publicatii etc., daca nu esti membru al unor astfel de triumvirate, daca nu ai pe nimeni banos in spate, daca nu cotizezi unde trebuie, nu ai nici o sansa decit pe undeva pe la periferie. Ai sansa sa slujesti sistemul. Uitati-va pe listele propuse pentru Parlament. Citiva "bastani" bine infipti in colegii mai bune, de multe ori intelesi transpartinic, si, in rest, necunoscuti cu bani, dispusi sa se faca de ris si sa faca de ris si partidul din care fac parte. Va dati seama citi bani se vor cheltui in campanie? Va dati seama cite voturi vor fi cumparate, ca prostimea e flaminda si macar o data la patru ani se mai alege cu cite ceva? Merge vorba despre una suta de mii de euro locul de parlamentar. O intreaga industrie. Aceasta nu mai e democratie, ci curat plutocratie, coane Fanica. Acum, cei care au cotizat/candidat la locale mai incearca un salt, ca are Statul functii…

Iar printre "bastani", putine nume noi. Aceiasi care au pierdut alegerile locale sau care au tras sforile de pe margine, aceiasi pe care i-am tot vazut pina acum in chipuri jalnice de ministri, parlamentari si europarlamentari, presedinti si vicepresedinti, directori si directorasi de tot felul. Toti se aliniara voiosi, ca la un semn, gata sa serveasca din nou Patria. Unii vor cistiga. Nu pentru ca sint buni, ci pentru ca nici adversarii nu sint mai breji sau pentru ca-i acopera flamura Partidului sau a vreunui "tatuc". Si mai discutam despre innoirea clasei politice, despre un alt mod de a face politica, european, nu-i asa? Cu cine, domnule? Cu aceleasi papusi ruginite, plus altele mai noi, de mucava?

Aceasta clasa politica e cuprinsa de un rau sistemic. Aceasta clasa politica trebuie stearsa cu buretele. Mai merita acesti oameni sa-i mai votam? Categoric, nu. Totusi, in lipsa de altceva, cred ca vreun sfert din populatie o sa-i voteze, cum i-a votat si la locale, si se vor mai balabani vreo patru ani pe culoarele puterii. Este nevoie de oameni noi care sa conduca si sa reprezinte judetul si tara, de transparentizarea finantarii partidelor, de modificarea Constitutiei si – de ce nu ? – de un partid nou, necompromis, un partid profesionist si moral. Avem nevoie de acest act de demnitate nationala, altfel compromitem politic intreg viitorul acestei natii. Avem nevoie de o operatiune cum a cunoscut Italia, gen "mani puliti", si de o miscare populara care sa propulseze noi forte democratice si noi personalitati. Acestea, cum spuneam, exista. Iata, de pilda, ce forta de iradiere are Dan Puric cu mesajul sau national-crestin.

In Romania, toate partidele principale sint de stinga. Prin urmare, este nevoie de un partid autentic de dreapta, care sa faca ordine in tara, sa aseze lucrurile la locurile lor si sa produca o noua si trainica modernizare, un partid crestin-democrat, european si traditional in acelasi timp, care sa simta pulsul societatii si sa o rupa cu aceasta morisca infernala, care-i permite acum unui Adrian Nastase, de pilda, sa faca glume cinice la televizor si pe la ziar, dupa toate scandalurile in care a fost implicat. Poporul roman e prea usor de condus, dar elitele sale nu trebuie sa mai permita sa fie pacalit. Ele trebuie sa se adune si sa creeze acea forta capabila sa genereze schimbarea.

Estimp, in administratia locala lucrurile stau cum le-a zugravit dl. Hritac. Se cheltuie risipit bani grei din imprumuturi, transporturile si termoficarea sint tot in cvasi-faliment, soseaua de centura a fost parasita imediat ce s-au facut poze cu dl. ministru executind prima lovitura de tirnacop, aeroportul e tot cum il stiti, drumurile judetului – la fel, proiecte externe si noi finantari nerambursabile – ioc, etc. Pina si Politehnica, mindria Iasului nostru cultural, isi consolideaza serios o pozitie retrogradabila, cu Paruolo plingind chiar si la victorie! Curat murdar, coane…

Comentarii