Romantica poveste a Casei cu absida. Reconstruirea

Subtitlu

marți, 30 noiembrie 2010, 19:00
3 MIN
 Romantica poveste a Casei cu absida. Reconstruirea

Pentru ca discutia despre pastrarea „oazei de arhitectura veche" din fosta strada 6 martie, propusa la "Cronica"  – dupa cum povesteam in articolul anterior despre Casa cu absida – nu a mai avut loc, planul de sistematizare prevazind realizarea, in zona halei, a centrului civic, Mircea Radu Iacoban, autorul articolului "Pogorire in istorie",  a intervenit  la presedintele de atunci al Consiliului Judetean, Ion Iliescu. Dind curs invitatiei, Ion Iliescu a vizitat  locul, insotit de citiva specialisti in constructii. Au facut o evaluare sumara si au apreciat ca numai repararea Casei Kogalniceanu, grav ruinata, ar fi necesitat fonduri de doua ori mai mari decit pentru o cladire noua – existind experienta hotelului Traian, a carui consolidare – atunci in curs – costase dublu fata de o reconstruire. Mircea Radu Iacoban si mai multi aparatori ai cladirii au sustinut, totusi, necesitaea pastrarii ei  si  repararea, astfel incit Ion Iliescu a cerut o evaluare tehnica, pentru obtinerea aprobarii  Comitetului de Stat al Planificarii din Bucuresti si introducerea lucrarii in plan. 

A venit, insa, cutremurul din 4 martie 1977, cu decretul "starii de necesitate" si toate eforturile s-au canalizat numai  in directia construirii de locuinte, pentru adapostirea miilor de sinistrati. Atunci au inceput lucrarile din centrul civic. La 2 aprilie, primarul Ioan Manciuc anunta in gazeta locala amplasarea hotelului "Moldova" linga sediului tribunalelor si noua hala, de vizavi, care  erau in lucru. Astfel, "oaza istorica" din strada 6 martie, ca si casa poetului Dimitrie Anghel, casa "Balif" –  monument de arhitectura moldoveneasca -,  farmacia "Beceanu" si alte cladiri importante din strada Anastasie Panu, transformata in  bulevard, dispareau.  

Raspunzind solicitarilor, la sedinta de demarare a lucrarilor , presedintele Consiliului Judetean propunea ca intre noile cladiri ale strazii 6 martie sa se reconstruiasca si Casa cu absida, ca sediu al Asociatiei Scriitorilor. Lucrarea a fost botezata "Atelier de tesut covoare pentru Cooperativa Miorita" (isi aminteste Mircea Radu Iacoban), la subsol fiind prevazuta si centrala de distribuire a caldurii la blocurile din jur.

Institutul IPCROM a primit comanda sa execute proiectarea, arhitectul Vasile Nacu a facut releveul cladirii vechi si proiectul pentru reconstruirea ei, distributia spatiilor stabilind-o impreuna cu secretarul Asociatiei Scriitorilor, Mircea Radu Iacoban. Lucrarea a fost incredintata  maistrului Gheorghe Stanescu din Trustul Local de Constructii (T.A.G.C.M).

Cladirea  proiectata in locul celei demolate a fost amplasata mai spre stinga (spre palat), tragindu-se in rind cu blocurile strazii. Auzind istoria vechii cladiri, maistrul a luat initiativa utilizarii unei parti din pietrele si caramizile ei, incorporindu-le  in noua zidire, spunind  prietenilor ca aceasta "trebuie sa pastreze harul istoric si amintirea Kogalnicenilor", iar oficialilor ca facea economie de materiale…

Arhitectura moderna si variata a centrului civic, conceputa de arhitectul Ioan Cernucan, in colectivul caruia lucrau si tinerii arhitecti Dan Andrei si Bogdan Negoita, transforma strada 6 martie, ingusta si cotita, intr-o cale larga si luminoasa, careia dupa 1990 i s-a dat numele Grigore Ureche.

Reconstruirea Casei cu absida, cu fonduri pe sponci, ajutata de marile intreprinderi – CUG, Fibre Sintetice, Metalurgica, Cooperatia Mestesugareasca si altele – s-a incheiat  la sfirsitul anului 1988, urmind procurarea mobilierului, tot pe ocolite, comandat pentru  Casa de Creatie a Scriitorilor de la Calimanesti si transferat apoi la Iasi. Inaugurarea a avut loc la 30 ianuarie 1989, cu un bogat program cultural la care au participat scriitori din Focsani, Bacau, Suceava, Botosani, Galati, Neamt, cit si o delegatie din Bucuresti, condusa de D.R. Popescu, presedintele Uniunii Scriitorilor.

Deschiderea a facut-o secretarul Asociatiei Scriitorilor, dupa care au luat cuvintul mai multi participanti. Profesorul Ioan Todirascu, de la Universitatea ieseana, sublinia implinirea a 130 ani de la Unirea Principatelor, iar profesorul Constantin Ciopraga evoca ziua nasterii "Luceafarului" poeziei romane, Mihai Eminescu. Festivitatea s-a incheiat cu un moment poetic sustinut de actorii  Teofil Valcu si Sergiu Tudose. Evenimentul era descris sumar de gazeta "Flacara Iasului" si de revista "Cronica", evitindu-se popularizarea modului  cum s-a reconstruit cladirea.
Casa cu absida fiind  singura marturie din stravechea ulita a Tirgului de Jos, alaturi de placa pe care este inscriptionat "Uniunea Scriitorilor – filiala Iasi. Casa cu absida Laurentiu Ulici", s-ar cuveni sa aiba si una cu textul: "Aceste ziduri pastreaza amintirea cronicarului Ienache Kogalniceanu (1730 – 1795)". 

Ion MITICAN

Comentarii