Criza economica doar pentru unii: Prezenta peste asteptari la Bursa generala a locurilor de munca

vineri, 24 aprilie 2009, 19:30
4 MIN
 Criza economica doar pentru unii: Prezenta peste asteptari la Bursa generala a locurilor de munca

Vineri dimineata, peste 200 de romascani au fost prezenti la Bursa generala a locurilor de munca, organizata de Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ALOFM) Roman, la cantina Grupului Scolar "Vasile Sav". Cu toate ca multi dintre agentii economici sustin ca afacerile le sint grav afectate de criza economica, si prezenta acestora la bursa de vineri a fost cu mult peste asteptarile organizatorilor. Dupa ce, miercuri, doar zece din cei 105 angajatori contactati de ALOFM Roman si-au confirmat participarea, joi seara numarul celor care intentionau sa ofere locuri de munca urcase la 25. 21 dintre acestia s-au prezentat la bursa locurilor de munca, oferind 121 de oportunitati de angajare, din care una singura adresata persoanelor cu studii superioare.

"In anumite domenii de activitate – alimentatie publica, confectii si servicii – oferta de locuri de munca este mai bogata. Cele mai multe locuri de munca sint pentru persoane cu studii medii, unul singur fiind pentru persoane cu studii superioare. Fata de anii trecuti, numarul angajatorilor prezenti la bursa este ceva mai mic. De regula, minim 30 de angajatori prezentau o oferta de angajare mai diversificata si cu mai multe locuri de munca adresate persoanelor cu studii superioare. Totusi, avind in vedere numarul de confirmari anuntate de agentii economici in decursul acestei saptamini, prezenta lor a fost peste asteptari", a afirmat Sorin Miron, directorul ALOFM Roman.

Pentru ocuparea celor 121 de locuri de munca disponibile au "concurat" 204 de persoane – atit someri, cit si salariati care au dorit sa isi schimbe locul de munca dintr-un motiv mai rar auzit pina acum: neplata salariilor de catre angajatorul actual. "Patronul ne spune ca e criza si ca, din cauza asta, nu are bani sa ne plateasca. Am un salariu net de 900 de lei, din care am primit doar 350 de lei, inainte de Paste. Am un copil, iar sotia este somera. Nici nu am simtit ca sint sarbatori, ca nu am avut ce pune pe masa. Din ajutorul de somaj al sotiei si din banii mei abia am reusit sa platim cheltuielile curente, datoriile si ceva de mincare. Am venit azi la bursa pentru a-mi schimba locul de munca. Mai bine am salariul mai mic, dar il primesc la timp. Am fost selectat pentru interviu la o firma, unde voi merge luni. Sper sa imi schimb locul de munca", a declarat Radu Mihaescu, in virsta de 33 de ani.

Somerii prezenti la bursa au ales sa isi incerce norocul angajarii in special in confectii, constructii si in alimentatie publica, precum si la firmele de paza si protectie. Pentru a obtine o sansa de angajare in domeniul constructiilor si vinzarilor, somerii au stat la coada. Norocosi au fost, in special, tinerii. Somerii trecuti de a doua virsta au plecat de la bursa locurilor de munca dezamagiti ca, si de aceasta data, patronii le transmit ca nu au nevoie decit de forta de munca tinara. "Sint muncitor necalificat, am 62 de ani si caut un loc de munca de un an. E foarte greu, nu ma angajeaza nimeni", a spus Constantin Miron, un somer romascan. "Am lucrat de mic copil, de la 16 ani, pe santier. Apoi am fost angajat al Goscom, pina in 2003, iar apoi m-am imbolnavit la plamini si am fost internat in spital, la Bisericani. Azi am incercat sa ma angajez iar, dar nu m-a vrut nimeni. De trei ani tot incerc sa am iarasi un loc de munca, dar patronii imi spun ca nu au nevoie de mine, pentru ca sint in virsta. Muncesc cu ziua pe la cine ma tocmeste, acum. Tai lemne, sap pamint… si primesc pe o zi de munca sase lei, zece lei, cit il lasa pe om inima si cit sa am si eu de mincare. Ma hranesc cu fasole si cartofi, altceva din ce sa cumpar? Sotia mea e femeie de serviciu, are un salariu de 500 de lei", a spus Petru Cernescu, un alt somer in virsta de 46 de ani.

Din cele 204 de persoane care si-au cautat un loc de munca la bursa de vineri, 118 au fost selectate in vederea unei eventuale angajari, iar trei au fost angajae pe loc: un agent de paza, un patiser si un agent comercial. In zona Roman, aproximativ 5.000 de persoane sint someri "cu acte". "Rata somajului este, in zona Roman, cea mai ridicata din judet. Dupa patru ani de zile, este prima data cind rata somajului a crescut in Neamt peste media pe tara. La sfirsitul lunii martie, rata somajului in Neamt era de 5,7%, fata de 5,6%, cit este media pe tara, iar volumul persoanelor din zona Roman care solicita indemnizatii de somaj este de trei ori mai mare decit cel care se inregistra in aceeasi perioada a anului precedent", a precizat directorul ALOFM Roman, Sorin Miron.

Unii din miile de someri care nu au avut nici vineri o sansa de angajare vor putea participa la cursurile de formare profesionala ce vor fi organizate de ALOFM Roman in urmatoarele doua luni. In cele zece serii de cursanti se vor putea inscrie aproximativ 300 de persoane. Cursurile de formare profesionala cu mare cautare in rindul somerilor din Roman sint cele de agenti de paza, bucatari, contabili, operatori pe calculator si de directori de resurse umane.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii