Imnul Romanului, in probele finale

marți, 23 iunie 2009, 18:36
3 MIN
 Imnul Romanului, in probele finale

Imnul orasului, unul dintre cele mai discutate capitole din statutul Romanului, este aproape finalizat. Initial, s-a propus organizarea unui concurs, care sa se desfasoare pina la data de 30 mai, in cadrul caruia romascanii sa propuna partituri si versuri pentru viitorul imn al orasului. Primarul Laurentiu Dan Leoreanu anuntase ca va premia pe cel care va oferi Romanului cel mai frumos imn. La rindul sau, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu a lansat propunerea ca imnul sa fie o transcriptie a celui realizat de dirijorul romascan de renume mondial Dumitru D. Botez, care, in anul 1972, a compus un imn al orasului, atunci cind Colegiul National "Roman-Voda" implinea 100 de ani de existenta.

Cum socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu cea din tirg, s-a ajuns la o varianta care a pus la grea incercare creativitatea celor care s-au angajat sa lucreze la acest proiect. Versurile acestui imn au fost date in grija invatatoarei Mariana Levarda, cadru didactic la Scoala "Mihai Eminescu" din Roman, iar aranjamentul muzical si orchestral – muzicienilor Ovidiu Trifan si Tiberiu Bancila, de la Scoala de Arte din Roman, sectia muzica.

Imnul este compus, asa cum ne spune chiar creatoarea versurilor, din patru strofe si un refren. Daca prima strofa este centrata pe localizarea geografica a orasului, iar cea de-a doua pe prezentarea trecutului istoric, din care nu lipsesc personalitati de care se leaga numele orasului: Roman Musat si Miron Costin, ori simboluri ale orasului, Cetatea Romanului. Ultimele doua strofe reflecta prezentul si viitorul orasului Roman. "Pentru mine este o onoare sa fiu autoarea acestui imn, dar, in acelasi timp, este si o mare responsablitate. Textul a suportat foarte multe modificari si toate au fost facute pentru a corespunde armonios cu aranjamentul muzical. Cum imnul se intinde doar pe patru strofe, atunci fiecare cuvint a trebuit sa fie foarte riguros ales. Ultima evaluarea o va face domnul primar si, atunci, vom vedea daca trebuie sa mai umblam sau nu la versuri", a spus invatatoarea Mariana Levarda.

Greutatea versurilor consta in faptul ca imnul contine foarte multe nume proprii. "La confluenta Moldovei cu Siretul/ Orasul Roman renaste din trecut…", sint primele doua versuri ale primei strofe. Se pare ca primarul Laurentiu Dan Leoreanu a dorit nu doar sa fie initiatorul acestui proiect, ci sa-si puna si amprenta personalitatii asupra textului. "Strofa a doua nu apartine in totalitate domnului primar. Noi am preluat ideea formulata de dumnealui si am transpus-o in versuri", a spus creatoarea versurilor.

Imnul orasului Roman a fost pus pe note de profesorul dr. Ovidiu Trifan si lucrata orchestral de colegul sau Tiberiu Bancila. Cintecul este inregistrat intr-o prima varianta cu cor si orchestra si, pina la forma finala, va mai fi imbunatatita. Asa cum ne spune muzicianul Ovidiu Trifan, cintecul respecta forma de imn. "Chiar daca are un caracter solemn, melodia are si o tenta vesela. Nu are nicio tangenta cu genul de cintec muncitoresc. El a fost conceput sa induca bucuria si mindria ca apartinem acestei comunitati", spune profesorul Ovidiu Trifan.

Desi romascanii au ceva emotii in legatura cu acest imn, profesorul Trifan incearca sa le risipeasca. "Am testat acest cintec pe segmente diferite de public ca virsta. Nu este foarte elaborat muzical si cred ca va fi bine primit si de publicul neprofesionst. Va reusi sa impace preferintele muzicale ale tuturor romascanilor, dar si ale celor care vor asculta acest cintec", a mai spus coordonatorul partii muzicale a acestui proiect.

Primarul Laurentiu Dan Leoreanu spune ca, intr-o luna, acest punct din statutul orasul va deveni realitate. "Imnul Romanului este o punctare istorico – geografica, o traiectorie a trecerii in timp si spatiu a acestui oras. Este o piesa muzicala menita sa reprezinte identitatea, apartenenta, dar si o lansare spre globalizare", a precizat primarul municipiului Roman.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii