ANALIZĂ – UMF a finalizat înscrierile pentru examenul de admitere. Iată cele mai mari surprize!

miercuri, 19 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 ANALIZĂ – UMF a finalizat înscrierile pentru examenul de admitere. Iată cele mai mari surprize!

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a finalizat procesul de înscriere a candidaţilor pentru concursul de admitere care va avea loc pe 23 iulie, iar în rândul concurenţei există o serie de surprize faţă de anii anteriori. În primul rând, se remarcă prima creştere a concurenţei pentru Facultatea de Medicină Generală de dinaintea pandemiei. Anul acesta au fost 1.210 candidaţi, o concurenţă de 3,72 / loc bugetat, o creştere faţă de anul trecut, 2022, când au fost 1.166 de candidaţi şi o concurenţă de 3,59 / loc bugetat. În 2021 concurenţa a fost de 3,87, iar în 2020 a fost o concurenţă record de 4,22 / loc bugetat, dar au fost şi mai puţine locuri (în total, în 2020 au fost 1.261 de candidaţi).

O altă constantă îngrijorătoare pentru UMF Iaşi este ceea ce se întâmplă la Facultatea de Farmacie. Anul acesta s-a atins o bornă negativă – doar 40 de candidaţi vor susţine examenul pe data 23 iulie. Asta înseamnă o concurenţă de 0.52 / loc bugetat, iar cum este de aşteptat ca o parte dintre aceştia să nu promoveze examenul de admitere, există o şansă reală ca generaţia de farmacişti formaţi la Iaşi în 2023 să fie cât o clasă de liceu, în jur de 30 de persoane.

Există şi o serie de mecanisme care vor putea duce la creşterea acestui număr. Pe de o parte, UMF are implementat un sistem prin care candidaţii pot opta pentru mai multe specializări similare înainte de examen, iar cei care nu prind un loc la Medicină, pot alege să studieze Farmacia. De pe altă parte, cel mai probabil locurile de la Farmacie vor fi atracţia principală la o eventuală nouă sesiune de admitere organizată la UMF în toamnă, dacă conducerea universităţii va decide asupra organizării acesteia.

Specializarea Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, din cadrul Facultăţii de Farmacie, a prins însă rădăcini şi anul acesta are 39 de candidaţi, fiind o concurenţă de 1,56 / loc bugetat. Pe ansamblu, însă, pare că numărul de candidaţi a fost acaparat din bazinul general al specializării Farmacie, fără a atrage mulţi candidaţi noi către această facultate.

„Mă bucur să constat că tabloul final al înscrierilor arată un interes crescut al tinerilor pentru aproape toate specializările din generoasa noastră ofertă educaţională, nu doar pentru medicină şi medicină dentară. Şi în acest an ne vom mobiliza astfel încât concursul de admitere să decurgă fără probleme. Le doresc candidaţilor mult succes”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

O scădere la jumătate a interesului pentru Asistenţă Medicală

În total au fost 2.108 dosare depuse la admiterea de la UMF, majoritatea specializărilor având o concurenţă semnificativă. Există şi două alte surprize la universitate anul acesta. Una dintre ele ţine de specializarea Medicină Dentară, care este pe un trend ascendent şi ajunge să rivalizeze, la concurenţă, specializarea Medicină Generală. Anul acesta vor fi 347 de candidaţi ce vor susţine examenul, 3,37 / loc bugetat.

Neaşteptată este concurenţa redusă la specializarea Asistenţă Medicală Generală. Deşi anul acesta sunt 147 de persoane care vor da examenul, fiind 2,10 / loc bugetat, anul trecut şi, în general, concurenţa era mult mai mare, cea mai mare din tot procesul de admitere. În 2022, au fost aproape de două ori mai mulţi concurenţi, 275, concurenţa fiind de 3,93 / loc bugetat. Iar unul dintre cele mai noi programe lansate, Asistenţă de Profilaxie Stomatologică, în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, încă nu are succesul scontat, fiind doar trei concurenţi la examenul de anul acesta.

Pentru studiile de licenţă în anul universitar 2023 – 2024, UMF Iaşi a pregătit un număr de 820 locuri fără taxă şi 546 locuri cu taxă în lei. 

Comentarii