Ce-i doare pe ieşeni şi de ce merită să-i doară

joi, 05 martie 2020, 02:50
3 MIN
 Ce-i doare pe ieşeni şi de ce merită să-i doară

Vă întrebaţi probabil (probabil, nu) unde se regăsesc în sondaj principalele teme cu care opoziţia a încercat în ultimii patru ani să zdruncine administraţia Chirica. Ştiţi voi, mafie imobiliară, corupţie, lipsă de transparenţă, lipsă de viziune… Ei bine, sondajul ne arată că toate aceste probleme provoacă dureri groaznice ieşenilor în zona cotului şi, mai jos, în partea dorsală.

Un sondaj de uz intern realizat la comanda PSD în perspectiva alegerilor locale ne oferă o imagine de ansamblu despre cum văd ieşenii dezvoltarea oraşului lor. Barometrul, intrat „pe surse” în posesia ZDI, se concentrează pe notorietatea şi şansele potenţialilor candidaţi la Primăria Iaşi. O fotografie de moment, la început de an, asupra căreia nu vom insista, din motive evidente. Marja de eroare ridicată, volatilitatea procesului de desemnare a candidaţilor şi bunul simţ care, şi în lipsa sondajului citat, ne-ar fi indicat ordinea favoriţilor: Mihai Chirica, Marius Bodea şi Cosette Chichirău, puţin peste ori puţin sub, Tudor Ciuhodaru.

Mai interesante ni s-au părut răspunsurile ieşenilor la următoarea întrebare: „Care consideraţi că sunt, în momentul de faţă, cele mai importante probleme cu care se confruntă municipiul Iaşi?”. Cu alte cuvinte, o radiografie a oraşului la final de ciclu electoral care ar trebui să surprindă bolile de care suferă Iaşul după patru ani de administraţie Chirica. Marile cinci dureri ale ieşenilor, în ordinea propusă de sondaj, sunt: traficul rutier aglomerat (15,9%), poluarea (14,8%), lipsa locurilor de parcare (12,6%), modernizarea transportului public (7,6%) şi salubritatea oraşului (7,2%). A se observa mai întâi fragmentarea răspunsurilor, dezacordul între respondenţi, interesele diferite (egoiste?) ale membrilor comunităţii, în condiţiile în care „cea mai mare problemă” nu întruneşte nici măcar 16 procente din reacţii. Această disonanţă se mai estompează dacă grupăm răspunsurile în categorii mai largi, în funcţie de conexitatea problemelor invocate. Observăm astfel că traficul în general (trafic rutier aglomerat, transport public, locuri de parcare, străzi neasfaltate, lipsa infrastructurii, lipsa pasajelor subterane, lipsa şoselei de centură) întruneşte cumulat consensul a peste 47% dintre ieşeni. De asemenea, poluarea, împreună cu domeniile aferente (salubritate, spaţii verzi, parcuri) deranjează circa 27% dintre respondenţi. Dacă excludem aceste două mari categorii, observăm că următoarea mare problemă a ieşenilor e destul de mică – lipsa locurilor de muncă, indicată de doar 3,4% dintre respondenţi.

Vă întrebaţi probabil (probabil, nu) unde se regăsesc în sondaj principalele teme cu care opoziţia a încercat în ultimii patru ani să zdruncine administraţia Chirica. Ştiţi voi, mafie imobiliară, corupţie, lipsă de transparenţă, lipsă de viziune… Ei bine, sondajul ne arată că toate aceste probleme provoacă dureri groaznice ieşenilor în zona cotului şi, mai jos, în partea dorsală. Pe scurt: construirea haotică de blocuri şi imobile (1,8%), corupţia la nivel local (0,8%), lipsa de transparenţă a administraţiei locale (0,6%), lipsa de viziune/proiecte de dezvoltare (1,5%).

Cifrele din sondaj trebuie privite cu prudenţă. Nu-i exclus ca operatorul din teren, ştiind că lucrează pentru PSD, să fi întrebat în şoaptă despre mafia imobiliară sau să-l fi apucat tusea fix când trebuia să bifeze „corupţia”. Dar sondajul reuşeşte, fie şi în tuşe groase, să sublinieze principalele nemulţumiri ale ieşenilor din „mariajul” cu actualul primar: traficul şi poluarea. Opoziţia nu a fost în stare să-i convingă pe ieşeni că aceste două „dureri” sunt, de fapt, doar simptome asociate adevăratelor maladii ale oraşului: corupţia şi lipsa de viziune a administraţiei. Din fericire (pe dracu) opozanţii lui Chirica vor mai avea la dispoziţie patru ani să exerseze metodele de convingere.

Comentarii