De Business

Punem punctul pe știi

Companii internaționale care și-au înfipt steagul la Iași și au aici singurele birouri din România

joi, 09 mai 2019, 01:50
3 MIN

Iașul se poate mândri cu o dezvoltare spectaculoasă a industriei IT, pentru care a pus în joc atuul său principal, acela de centru universitar care formează anual mii de ingineri în domeniul tehnologiei. Însă, o astfel de ascensiune necesită asigurarea unei infrastructuri capabilă să o susțină și să ofere mediul optim pentru activitatea creativă. Astfel se poate explica faptul că cele mai importante companii multinaționale de programare și dezvoltare software s-au concentrat în clădirile de birouri moderne din ansamblul Palas, cel mai mare centru de afaceri al regiunii.

 
Potrivit informațiilor făcute publice, în clădirile office United Business Center sunt prezente peste 50 de companii, marea lor majoritate, din domeniul IT. Iar din cei 7.500 de angajați, peste 5.000 sunt specialiști în această industrie. Puțini știu însă faptul că aici funcționează singurele sedii din România ale unor nume internaționale mari din domeniul IT. Centric, ESET, Optymyze, VoxBone, Basware, Bentley Systems, Appsbroker, Certus, YoungCulture, Movial sunt companiile care au decis să își desfășoare activitatea în orașul nostru, mai precis, la Palas.

Cum a ajuns Iașul pe radarul de dezvoltare al companiilor?

 „Am început cu o analiză profundă, care a durat mai bine de un an, în care am luat în considerare ce au de oferit centrele de dezvoltare din România, cum ar fi calitatea resurselor, a spațiilor de birouri, conexiuni bune cu orașele unde se află alte birouri ESET etc.”, a spus Andrei Ciubotaru, Manager Director ESET. Compania este prezentă în clădirea UBC 3 din 2017 și dezvoltă soluții de securitate cibernetică NOD Antivirus, utilizate de milioane de companii și consumatori din mai mult de 200 de țări.

Tot Iașul a fost și alegerea Centric, companie olandeză, care livrează soluții software variate, ce pornesc de la sectorul public, sănătate, resurse umane și salarizare, construcții, logistică, închirieri de locuințe, până la soluții complete (software și echipamente) pentru marile lanțuri de magazine. „Centric a deschis primul nearshore din România în Iași în anul 2010. Am început ușor, cu cinci developeri și un proiect pilot, iar 9 ani mai târziu am ajuns la aproape 300. Iașul a fost ales datorită potențialului său uman, a gradului ridicat de competență pe care îl întâlnim în piața locală de IT. Totodată, este și un oraș universitar, ceea ce ne-a permis o creștere organică și constantă și formarea unei echipe de care suntem mândri”, a declarat Andrei Spițelnicu, Country Manager Centric IT Solutions România, companie cu sediul în clădirea de birouri UBC 4 din ansamblul Palas. 

Nu doar birou, ci un stil de viață

Deși extrem de importantă, resursa umană foarte bine pregătită și cu un raport de cost avantajos nu pare a fi suficientă în analiza stabilirii unui centru de dezvoltare. Și nici o simplă clădire de birouri fără servicii multiple în apropiere. Companiile a căror cultură organizațională include oferirea multiplelor avantaje pentru angajați, din punct de vedere al confortului și beneficiilor, aleg proiecte care se aliniază standardelor internaționale cu care sunt obișnuite și care le oferă posibilitatea de a prezenta sediul ca un avantaj în recrutare. „Obiectivele noastre de creștere pe termen mediu și lung au determinat, în 2012, schimbarea spațiului de lucru. Clădirile de birouri Palas ne-au oferit un mediu de lucru modern, bine poziționat, spațios și aproape de toate facilitățile de care colegii noștri au nevoie”, a adăugat Andrei Spițelnicu, Country Manager Centric IT Solutions România.

Facilitățile pe care le oferă, modul de administrare și dotările pe care le pun la dispoziție spațiile de birouri sunt foarte importante pentru companiile care își „răsfață” echipa. „Dorim să le oferim angajaților noștri condiții de lucru cât mai bune, drept urmare, cerințele noastre sunt destul de ridicate. Calitatea spațiilor de birouri, locurile de parcare, serviciile conexe oferite, transparența administrației ne-au făcut să alegem ansamblul Palas. Un plus este faptul că angajații pot beneficia și de mall-ul, parcul, restaurantele și clinicile ce fac parte din Palas”, a subliniat Andrei Ciubotaru, Manager Director ESET.

Mediul profesionist, condițiile de lucru la un alt nivel, stilul de viață mai relaxat decât în alte orașe și beneficiile atractive îi determină pe angajații din IT să fie competenți și dedicați, iar acesta reprezintă încă un plus în atragerea companiilor la Iași.

 

 

 

Comentarii