Deschiderea oficială a anului şcolar, în patru unități de învățământ. Sfaturile șefei ISJ

sâmbătă, 07 septembrie 2019, 01:56
3 MIN
 Deschiderea oficială a anului şcolar, în patru unități de învățământ. Sfaturile șefei ISJ

Deschiderea festivă a anului şcolar, la care vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi ai autorităţilor locale, va avea loc pe data de 9 septembrie în patru unităţi şcolare din judeţ.

Astfel, la nivelul municipiului, festivitatea de deschidere a anului şcolar va avea loc la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, structura „Kogălniceanu“, în mediul rural festivitatea de deschidere va avea loc la Şcoala Generală Heleşteni, Oboroceni, dar şi în Târgu Frumos, la Liceul Teoretic „Ion Neculce“, şi la Liceul Special „Moldova“.

În cadrul conferinţei de presă susţinute în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, inspectorul şcolar general, prof. dr. Genoveva Farcaş, a transmis o serie de sfaturi, atât pentru elevi, dar şi pentru părinţi, profesori şi comunitate.

„Am vorbit despre şcoala comunităţii, iar părintele este cel mai important partener pentru noi. De aceea, le transmitem faptul că este foarte important să aibă răbdare în relaţia cu copii lor, să le acorde timpul de acomodare cu noul program şi aici ne gândim la preşcolari, la micii şcolari de clasă pregătitoare. Indiferent de vârstă, copilul are însă nevoie de răbdarea şi atenţia părinţilor. Nu trebuie să le impună constrângeri sau restricţii condiţionate în funcţie de rezultatele şcolare. Mai degrabă este important să vedem care sunt cauzele care au generat un eşec şcolar, un eşec social, pentru că ştiţi că adolescenţii noştri trebuie priviţi şi din această perspectivă, a relaţiei pe care o dezvoltă în clasa din care fac parte, pentru a remedia din timp ceea ce nu funcţionează corect“, explică şefa ISJ Iaşi.

De asemenea, inspectorul şcolar general explică faptul că este importantă legătura dintre părinţi şi şcoală, iar educaţia nu trebuie să se oprească doar la orele de curs.

„Sfatul nostru continuu, în care credem, este să se păstreze legătura cu dascălii, învăţători, profesori, şi nu doar la telefon. Discuţia directă, consilierea individuală rămân cele mai bune căi prin care părintele, care îşi cunoaşte cel mai bine copilul, poate să dispună şi să rezolve eventualele probleme, împreună cu dirigintele“, completează Genoveva Farcaş.

Inspectorul şcolar general transmite şi o serie de sfaturi pentru cadrele didactice, cărora le transmite să încerce să lucreze cât mai mult în echipă împreună cu părinţii.

„Colegilor mei, cadrele didactice, îi invit să facă echipe cu părinţii copiilor. În acelaşi sens trebuie să mergem, să construim punţi între şcoală şi ceilalţi. Prima punte, solidă, trainică, este cea cu părinţii. Două vâsle care trag împreună ne duc mai departe în direcţia dorită decât una singură. Este important să fie de aceeaşi parte şi în aceeaşi direcţie părintele şi şcoala“, completează Genoveva Farcaş.

Totodată, inspectorul şcolar general îi sfătuieşte pe profesori să nu îi transforme pe elevi în concurenţi şi să încerce să îi transforme în „formidabili jucători de echipă“.

Comentarii