Document din 1948 – Universitatea Tehnică sărbătoreşte azi 75 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Mecanică

miercuri, 25 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Document din 1948 – Universitatea Tehnică sărbătoreşte azi 75 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Mecanică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) sărbătoreşte astăzi, 25 octombrie, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Mecanică. Aniversarea vine deja într-un an festiv, în care TUIASI va aniversa 210 ani de la momentul naşterii învăţământul ingineresc în România, când învăţatul Gheorghe Asachi a ţinut primele cursuri de inginerie în limba română.

Manifestarea este organizată sub umbrela unei „Sesiuni aniversare” coordonată de cele trei facultăţi cu profil mecanic de la TUIASI: Facultatea de Mecanică, Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor. 

Moment aniversar la TUIASI

Momentul aniversar marchează publicarea în Monitorul Oficial nr. 249 (Partea I) din 26 octombrie 1948 a Hotărârii Ministerului Învăţământului Public privind înfiinţarea Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi.

„Astăzi, Politehnica ieşeană se sprijină pe 11 piloni, toţi susţinând o boltă care se roteşte în jurul creatorului, Gheorghe Asachi. Piloni care, asemeni lui Atlas susţinând Pământul, asigură echilibru, trăinicie şi putere universităţii. Între aceşti piloni, Facultăţile de Mecanică, Construcţii de Maşini şi Management Industrial şi Ştiinţa şi Ingineria Materialelor reprezintă triada care contribuie prin tradiţie, continuitate, coerenţă şi viitor”, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Volum omagial 

Tot astăzi va fi publicat şi volumul omagial „75 de ani de învăţământ ingineresc în domeniul mecanic la Iaşi”, coordonat de prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru, de la Facultatea de Mecanică.

„Volumul cuprinde o introducere în care domnul profesor Mihai Gafiţanu, fost rector al TUIASI, vorbeşte despre evoluţia Facultăţii de Mecanică, dar sunt prezentate şi documentele care au stat la baza înfiinţării Institutului Politehnic, structurile organizatorice şi oamenii care au condus facultăţile acestui institut din 1948 şi până în prezent. Volumul se încheie cu un capitol «IN MEMORIAM» în care am adunat evocări ale majorităţii profesorilor din cele trei facultăţi care au avut funcţii în catedre, facultate sau universitate şi care nu mai sunt printre noi”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru.

Cu aceeaşi ocazie Universitatea va găzdui şi două evenimente ştiinţifice importante: lucrările Consorţiului Facultăţilor de Inginerie Mecanică şi Industrială din România, precum şi lucrările Simpozionului Internaţional Cucuteni 5000 – Redivivus „Nicolae Dabija”, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie.

 

Comentarii