Întâlnirea anuală a directorilor de şcoli: s-a vorbit despre desfiinţarea Inspectoratului Şcolar. Primele măsuri, de la 1 noiembrie

joi, 19 octombrie 2023, 01:50
6 MIN
 Întâlnirea anuală a directorilor de şcoli: s-a vorbit despre desfiinţarea Inspectoratului Şcolar. Primele măsuri, de la 1 noiembrie

Consfătuirea anuală a directorilor şi directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular din judeţul Iaşi a avut loc ieri, de la ora 10, în Sala Unirii a Ateneului Naţional, de la fostul cinema Victoria. 

Au fost prezentate rezultatele învăţământului reuniversitar ieşean din anul şcolar 2022-2023 şi perspectivele pentru anul şcolar în curs. 

Datele expuse

În deschiderea evenimentului, Inspectorul Şcolar General al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, Luciana Antoci, a prezentat un bilanţ pentru anul şcolar 2022-2023, din perspectiva prezentării stării învăţământului, şi a configurat câteva proiecţii pentru noul an şcolar, marcat de aplicarea noului pachet legislativ şi a prevederilor care rezultă din legea cadru.

„Este un eveniment tradiţional în care ne întâlnim pentru a discuta despre o radiografie a anului şcolar trecut, pe starea învăţământului şi pentru a trasa câteva proiecţii de sinteză pentru anul şcolar în curs. Pentru anul trecut avem date care atestă că e de departe atipic, în primul rând, pentru că este primul an pe care l-am petrecut după pandemie integral în şcoală, fără întreruperea cursurilor, anul în care s-au reluat parteneriatele educaţionale, proiectele cu finanţare europeană, mobilităţile. Este anul în care am revenit la agenda competiţională de olimpiade şi concursuri, în care am preluat şi creşele în sistemul de educaţie preuniversitar, în care s-au deschis toate liniile de finanţare prin PNRR şi, fireşte, anul pe care l-am încheiat cu o grevă generală, cel mai amplu conflict de muncă din ultimii 20 de ani”, a spus Şefa ISJ Iaşi, Luciana Antoci.

Două noi licee în Iaşi

În ceea ce priveşte infrastructura, aceasta a precizat că s-a găsit o soluţie pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, fiind alocate 25 milioane de euro. În plus, în această toamnă, a fost deschisă Grădiniţa Sfântul Stelian din Dacia, cu 14 spaţii pentru grupele de preşcolari şi antepreşcolari. A fost extinsă oferta educaţională liceală pentru zona metropolitană, înfiinţându-se două licee, Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” în Valea Lupului şi Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” în Lunca Cetăţuii, dar şi în municipiul Iaşi, prin înfiinţarea Liceului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Potrivit Inspectorului Şcolar General, judeţul Iaşi are cea mai extinsă reţea şcolară din ţară. În fiecare zi intră în şcolile, grădiniţele şi creşele din judeţul Iaşi peste 135.000 de elevi, preşcolari şi antepreşcolari, la care se adaugă aproximativ 13.500 de angajaţi.

În continuare, fiecare invitat a luat cuvântul: Prefectul Judeţului Iaşi – Bogdan Cojocaru, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi – Costel Alexe, Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi – Corina Gâscă, Comisarul Şef Adjunct al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi – Alexandru Spiridon, Căpitanul Inspectoratului de Jandarmi Iaşi – Cristian Abejenoaei, Inspectorul Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi – Ionuţ Ciprian Grădinaru, Inspectorul Şef Adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi – George Daniel Tanasievici, Şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi – Marius Mihai Manea, Directorul Casei Corpului Didactic Iaşi – Constantin Hriscu, Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi – Laviniu Lăcustă, Prim-Vicepreşedintele Alianţei Sindicale „Gheorghe Asachi” Iaşi – Valerica Panaite, Preşedintele Asociaţiei de Părinţi din Iaşi – Constantin Neagu şi Vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Iaşi – Aida Grecu.

Desfiinţarea Inspectoratelor Şcolare

În noua lege a Educaţiei pentru învăţământ preuniversitar, legea 198 din 2023, care a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie, Inspectoratele Şcolare Judeţene nu vor mai exista, acestea fiind transformate în Direcţii Judeţene de Învăţământ Preuniversitar.

„Legea 198 începe să-şi producă deja efectele, pentru că ea se aplică din 5 septembrie. Prevederile din această lege spun că la 60 de zile de la intrarea ei în vigoare Inspectoratele Şcolare se desfiinţează şi vor fi înlocuite de Direcţii Judeţene pentru Învăţământ Preuniversitar, de birouri judeţene ARACIP şi, evident, Casa Corpului Didactic va suferi şi ea o reformă. Din perspectiva aceasta, se reaşează axele de autoritate instituţională, sunt atribuţii specifice pe care le vom învăţa treptat printr-o perioadă de tranziţie. Cert este că toate aceste transformări conduc către o modernizare a sistemului de educaţie, despre care se face vorbire de mulţi ani şi pe care avem ocazia să o şi punem în practică. Direcţia pentru Învăţământ Preuniversitar rămâne cu atribuţii destul de extinse pe ceea ce înseamnă administrarea sistemului de educaţie. Ceea ce pleacă la biroul judeţean ARACIP este doar partea de inspecţie, adică inspecţia în specialitate, tematică şi generală. Va fi o reaşezare şi din perspectiva organigramei. Suntem în aşteptarea documentului care va fi publicat la 1 noiembrie pe calendarul Ministerului Educaţiei şi care reglementează reorganizarea instituţională. Vor fi, clar, organigrame noi şi reaşezări din perspectiva resursei umane”, a declarat Inspectorul Şcolar General, Luciana Antoci.

Sănătatea orală pentru copiii din mediul rural

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Corina Gâscă, a prezentat proiectul „Evaluarea şi promvoarea sănătăţii orale la copiii cu vârsta de 6-14 ani din mediul rural din judeţul Iaşi”, în cadrul Consfătuirii anuale a directorilor şi directorilor adjuncţi.

„Sănătatea şi educaţia trebuie să meargă mână în mână. Vrem să ne asigurăm că reuşim să îmbunătăţim şi să păstrăm sănătata copiilor noştri şi că acele condiţii în care ei învaţă le asigură sănătatea. Anul acesta avem în vedere un proiect de evaluare a sănătăţii orale a copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani din mediul rural. Am ales mediul rural, pentru că noi considerăm că informaţia şi accesul la servicii de sănătate sunt mai scăzute decât în mediul urban”, a menţionat Corina Gâscă. Astfel, fiecare unitate de învăţământ din mediul rural va fi programată pentru această evaluare a sănătăţii orale.

Prevenirea consumului de droguri

Şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi, Marius Mihai Manea, a fost invitat pentru a prezenta câteva repere în prevenirea traficului şi consumului de droguri în mediul şcolar.

„Consumul de droguri este o problemă destul de complicată în ziua de astăzi. La nivel local, Agenţia Naţională Antidrog concordă două înţelesuri principale: prevenirea traficului şi consumului de droguri şi asistenţa integrată a consumatorilor de droguri. Pentru partea de prevenire, derulăm şi în acest an campaniile şi proiectele naţionale şi locale despre consumul de droguri în şcoală, familie şi comunitate. Pentru partea de asistenţă, avem o noutate care este reprezentată de ordinul Ministerului Educaţiei ce a fost publicat în Monitorul Oficial în luna septembrie 2023, cu privire la managementul de violenţă asupra elevilor şi cadrelor didactice, precum şi managementul consumului şi traficului de droguri. În momentul în care există un consum de droguri în şcoală, trebuie anunţată familia copilului respectiv şi instituţiile abilitate – Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog. Ne vom prezenta de urgenţă la şcoală, vom organiza o şedinţă într-un grup restrâns, iar copilul va fi direcţionat către noi şi, cu acceptul său şi al familiei, va intra într-un program de asistenţă. Managementul de caz va cuprinde atât sarcini pentru noi, cât şi sarcini pentru dumneavoastră, cadrele didactice”, a explicat acesta.

 

 

 

Comentarii