De Business

Punem punctul pe știi

Mugur Isărescu: Nu cred că ne apropiem cu pași repezi de o criză

marți, 02 iulie 2019, 12:45
2 MIN
 Mugur Isărescu: Nu cred că ne apropiem cu pași repezi de o criză

După două ore de audieri și întrebări din partea membrilor Comisiilor de specialitate din Parlament, cei 9 viitori membri ai Consiliului de Administrație au primit voturi favorabile în unanimitate.

Cei nouă sunt: guvernatorul Mugur Isărescu, Florin Georgescu (PSD), Leonardo Badea (PSD), Gheorghe Gherghina (PSD), Dan Radu Rușanu (ALDE), Cristi Popa (USR), Eugen Nicolaescu (PNL), Virgil Stoenescu (PNL) și Balint Csaba (UDMR). În discursul său, Guvernatorul a vorbit despre necesitatea reformelor structurale, a investițiilor (mai ales în infrastructură) și a detaliat câteva dintre atribuțiile BNR.

Ce a mai spus marți Isărescu:

Un alt obiectiv e legat de convergența reală și de trecerea la euro. Adoptarea euro e un proces complex și cu multe capcane. Tentația e să ne grăbim și am auzit și acuze la adresa noastră că nu grăbim procesul. E nevoie de o foarte bună pregătire. Ideea că poți intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore și că zona euro te va ajuta, e greșită.

Deficitul bugetar e o problemă, mai ales că e ridicat în condiții de creștere economică ridicată. Adotarea euro înseamnă și ca vara să-ți faci sanie iar iarna căruță. În orice caz, nu e nici la nivelul anului 2008-2009. Cred că trebuie să urmărim să fim consecvenți, să fim coerenți și să avem continuitate.

Nu cred că ne apropiem cu pași repezi de o criză. Chiar daca aș crede acest lucru, nu fac parte dintre persoanele care ar apărea în public și ar anunța asta. Jocul unei bănci centrale trebuie să fie extrem de inteligent pentru a nu instaura panica.

Sunt 12.0000 de firme bancabile în România din câteva sute de mii. Puțin calm în discursul public ne-ar ajuta inclusiv la scăderea costului creditelor. Nu stăm chiar atât de rău față de Ungaria, Cehia sau Polonia. S-au spus foarte multe lucruri neadevărate despre costul creditului în România. S-a spus că avem populația cea mai îndatorată și cea mai mică intermediere, ceea ce e non-sens.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii