Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pe ruinele galanteriei

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Galanteria înseamnă stimă mutuală între cele două sexe. Iar dacă socotim galanteria o temă "suspectă" înseamnă că lăsăm câmp liber agresivităţii, mârlăniei şi violenţei.

Am comentat acum câteva săptămâni, când subiectul era "fierbinte", scandalul din jurul producătorului american Weinstein, pe care actriţe celebre l-au acuzat de hărţuire sexuală sau chiar de viol. De atunci încoace au apărut alte mărturii, sunt - cred - aproape o sută de femei care declară că au fost, într-un fel sau altul, victimele lui Weinstein. Extrem de influentul - până mai ieri - producător este astăzi un om terminat. Dar cutremurul produs a zdruncinat întregul Hollywood. Despre Kevin Spacey, minunatul actor din American beauty, aflăm că este homosexual şi pedofil: încă o carieră întreruptă prematur. Nimeni nu ştie, apoi, ce se va întâmpla cu premiile Oscar care urmează să fie decernate în luna martie. Au apărut mai multe liste cu indezirabili şi, pe de altă parte, se estimează că vor fi date multe premii femeilor, inclusiv premii - precum cel pentru regie - care, de regulă, sunt apanajul bărbaţilor. Cinemateca franceză a anulat o retrospectivă Jean-Claude Brisseau, regizor ce a fost acuzat, în urmă cu ani, de viol. Tot la Paris, o retrospectivă Polanski s-a lăsat cu scandal. Au apărut numeroase mărturii, spre satisfacţia feministelor care văd aici un semn de emancipare. Alţii, dimpotrivă, identifică în campania atât de ostentativ numită "toarnă-l pe porcul tău" o stigmatizare, în bloc, a bărbaţilor.

Mi-am amintit, în acest context, de o carte pe care am semnalat-o la apariţie şi care tratează o temă ce se situează la antipodul mizeriei morale întruchipate de Weinstein şi de cei asemenea lui. Cartea vorbeşte despre Galanteria franceză (acesta este şi titlul ei), a apărut la Gallimard în 2006 şi este semnată de o universitară, specialistă în literatură. În fapt, galanteria - aşa cum s-a impus în secolul al XVII-lea - a fost o specificitate franceză şi graţie ei femeile, demonstrează Claude Habib, au fost mai libere în conduita lor şi au putut exercita o influenţă crescândă în viaţa culturală şi chiar în politică. Galanteria presupune generozitate şi, totodată, exclude agresiunea şi violenţa. Or, de la un moment dat încolo, galanteria a fost devalorizată, iar loviturile cele mai puternice i-au fost aplicate de teoriile feministe. Într-adevăr, bună parte dintre feministe au văzut în galanterie o formă a dominaţiei masculine. Vechile coduri au fost respinse în totalitate, dar absenţa lor n-a fost compensată cu nimic. Erau acele coduri care permiteau stoparea avansurilor fără a-i răni sau umili pe bărbaţi şi care în acelaşi timp făceau posibilă formularea dorinţei în termeni decenţi. "Blândeţea moravurilor nu cade din cer", zice autoarea, ea este rezultatul unor convenţii pe care societatea le acceptă şi le asimilează.

E uşor de văzut care este cauza dispariţiei galanteriei: suntem societatea cu cel mai mare grad de libertate a sexualităţii individului. Romanele lui Michel Houellebecq, aminteşte Claude Habib, arată în ce măsură această libertate produce o mizerie sexuală fără echivalent (care se manifestă şi în banalizarea pornografiei). Au rămas ca tabu-uri, scria autoarea în urmă cu un deceniu, incestul şi pedofilia. Îţi vine să te întrebi: până când? Iată că acum, în Franţa, se discută despre coborârea la vârsta de 13 ani a pragului pentru relaţii sexuale consimţite. Un proces în care partenera avea 11 ani tocmai s-a încheiat cu achitarea bărbatului. Ce este, apoi, vălul islamic dacă nu un mod de a nega coexistenţa sexelor, de a vedea un pericol în orice bărbat necunoscut. Nu întâmplător Franţa, patria galanteriei, este cea mai refractară la vălul islamic. Să nu fie însă încă o cauză pierdută: agenţiile de presă ne aduc la cunoştinţă că în aceste zile a fost lansată pe piaţă păpuşa Barbie cu jihab… În fine, fanaticii corectitudinii politice trec în categoria "hărţuire" simplul fapt de a face un compliment unei femei sau o serie întreagă de gesturi de elementară curtoazie.

Ceea ce respinge, ca femeie, Claude Habib este gândirea simplistă, maniheismul feminist, condamnarea în bloc a bărbaţilor (care ar fi astfel, cu toţii, potenţiali "porci"). Galanteria înseamnă, dimpotrivă, stimă mutuală între cele două sexe. Iar dacă socotim galanteria o temă "suspectă" înseamnă că lăsăm câmp liber agresivităţii, mârlăniei şi violenţei.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri