Peste 500 de elevi din Iaşi s-au înscris la un festival-concurs de teatru

sâmbătă, 18 martie 2023, 02:50
2 MIN

39 de trupe de elevi din judeţul Iaşi vor participa la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului „Hai la teatru!”, organizat de Teatrul Luceafărul. Vor fi 519 elevi iubitori ai teatrului, îndrumaţi de 51 de coordonatori, care vor cunoaşte fenomenul teatral din interior. Festivalul-concurs de teatru şcolar se va desfăşura în perioada 20-21 martie 2023.

Calendarul Festivalului este stabilit într-o perioadă în care atenţia este îndreptată asupra creaţiei scenice. Astfel, 20 martie este desemnată de UNESCO Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, pe 21 martie se celebrează Ziua Mondială a Marionetei, iar pe 27 martie este Ziua Mondială a Teatrului.

„Conceptul care fundamentează evenimentul este rocada pe care o propunem tinerilor artişti. Noi, specialiştii, trecem în sală şi devenim spectatori. Ei, cei din public, urcă la rampă şi dau proba talentului şi a interesului pentru arta scenică”, spune teatrologul Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.

Prima etapă, a înscrierilor (peste 60 de trupe), a fost urmată de o preselecţie care a păstrat în concurs 39 de ansambluri de elevi. Din total, 28 de trupe provin din oraşul Iaşi, restul din Victoria, Paşcani, Şipote, Ţibăneşti, Horleşti, Rediu, Valea Lupului, Satu Nou Belceşti. Lista finaliştilor include ansambluri cu participare de tradiţie: Măscuţele vesele (Iaşi), Thalienii (Iaşi), Cantalup (Valea Lupului), Moftangiii (Şipote), Mooz (Iaşi), Les Apos’ (Iaşi), Millo (Paşcani), Fenomenalii (Paşcani), Victoriţa (Victoria) etc.

Dar şi altele noi: Drama Club (Deleni-Maxut), cu o scenetă în limba engleză; proiectul Star of Hope, prezentat de copii refugiaţi din Ucraina (în ucraineană, cu traducere în limba română).

În cele două zile de festival va avea loc workshop-ul „Teatrul şi dezvoltarea personală în adolescenţă”, susţinut de actorul George Cocoş. Atelierul se adresează participanţilor la concurs.

„Ceea ce voi face va fi bazat pe interacţiunea activă dintre participanţi, urmărind capacitatea de dezvoltare a lucrului în echipă prin mijloace teatrale. Va fi destinat în special adolescenţilor. Atelierul se va axa pe acele jocuri inspirate din lumea teatrului ce pot produce coeziuni in cadrul grupului, astfel încât rezultatul final să fie eficient şi spectaculos”, precizează George Cocoş.

Comentarii