De Business

Punem punctul pe știi

Preţul apartamentelor din Iaşi este în scădere uşoară

Preţul mediul al locuinţelor colective din judeţ s-a redus de la 997 euro/mp la 970 euro/mp pe parcusul lunii noiembrie.

joi, 07 decembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Preţul apartamentelor din Iaşi este în scădere uşoară

O analiză realizată de imobiliare.ro arată faptul că oraşul nostru se numără printre cele patru oraşe din ţară unde preţurile la locuinţe au început să scadă. Motivele sunt instabilitatea cursului valutar şi creşterea ROBOR, arată realizatorii studiului.

Această schimbare apare în contextul în care, în alte oraşe din ţară preţul pe metrul pătrat a crescut, cum ar fi la Craiova. „Pe parcursul lui noiembrie, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional, noi şi vechi, s-au apreciat cu 0,7%, ajungând la 1.171 de euro pe metru pătrat util (faţă de o medie de 1.163 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie), în general sub influenţa evoluţiei preţurilor în oraşele mai mici. Totuşi, în oraşele mari precum Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi, unde preţul a crescut constant în ultimul an, apetitul cumpărătorilor s-a diminuat ca urmare a creşterii ROBOR şi a instabilităţii cursului de schimb valutar, având ca rezultat o scădere a încrederii populaţiei cu consecinţă directă în cererea de apartamente. Prin urmare, asistăm la scăderi ale preţurilor în aceste oraşe”, se arată în studiul imobiliare.ro, cel mai accesat portal imobiliar din ţară.

Mai exact, la Iaşi a avut loc cea mai semnificativă scădere de preţ luna trecută, respectiv 2,7%, de la 997 la 970 de euro pe metru pătrat util. Astfel, deşi la finele lui octombrie se situa foarte aproape de pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, Iaşul a dat destul de mult înapoi, fiind acum singurul dintre cele şase mari oraşe monitorizate lunar de portal, în care preţurile se situează sub această valoare. Mai concret, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,6% în noiembrie (de la 928 la 922 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,5% (de la 1.025 la 999 de euro pe metru pătrat util). Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro a depăşit de curând pragul de 1,4 milioane de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

 

 

Comentarii