De Business

Punem punctul pe știi

Primăria Iaşi şi Garda de Mediu nu sunt în stare de şapte luni să rezolve problema poluării de pe un teren de lângă DNA

luni, 18 decembrie 2017, 03:00
5 MIN

Pe un petec de teren din spatele DNA Iaşi sunt depozitate tot felul de deşeuri, unele dintre ele fiind impregnate cu ulei uzat.

O situatie încâlcită de-a dreptul se găseşte în spatele sediului DNA din Iaşi, unde o bucată de pământ în suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi deranjează vecinii din cauza deşeurilor depozitate acolo. Aici pot fi găsite obiecte din fier, o staţie de motorină, un aragaz, anvelope, butelii şi multe alte obiecte, toate acestea fiind păzite de un câine.

La Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu din Iaşi s-a depus în luna iunie o sesizare în legătură cu această situaţie, însă de atunci şi până acum nu s-a luat nicio măsură. Garda de Mediu a trimis, la rândul ei, o solicitare Primăriei, prin care cere ca municipalitatea să intervină.

„În cadrul verificării pe care am efectuat-o în data de 6 iunie 2017, s-a constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă. Pe terenul limitrof proprietăţii petentei din strada Marta nr. 26, sunt de­pozitate direct pe sol deşeuri diverse (in­clusiv periculoase) dintre care menţionăm anvelope uzate, metalice, deşeuri impregnate cu ulei uzat, pompe cu alimentare cu combustibil (dezafectate), caroserii auto, aparate frigorifice, etc. În scopul solu­ţionării sesizării, este necesar să luaţi mă­suri de salubrizare a terenului prin predarea deşeurilor către agenţii economici autorizaţi şi eventual să-l împrejmuiţi perimetral cu o plasă de protecţie“, au transmis cei de la Garda de Mediu Iaşi către Primărie.

La rândul ei, Primăria a răspuns spunând că terenul nu este al ei, ci este deţinut de două persoane fizice. Deşi sunt şapte luni de atunci, cei de la Garda de Mediu spun că aşteaptă în continuare adresa de la Primărie prin care să li se comunice numele proprietarilor, pentru a şti cui să dea amendă. Vecinii sunt nemulţumiţi de felul în care arată acea curte şi de faptul că acolo sunt şi şobolani şi spun că, desi au vorbit cu ieşeanul care are depozitate pe teren toate acele lucruri, acesta nu face nimic.

„Eu am cabinet medical alături iar pacienţii mei trec pe lângă acest teren insalubru, mulţi ajung la cabinet speriaţi de câinele din acea curte. Eu nu am nimic cu câinele, mi-e drag, îi dau şi mâncare, dar tot ce vreau este să se facă curat. Sunt şi cadavre de pisici pe lângă gard. Gardul nu e sigur, barele sunt ruginite iar dacă cânele se agită, îl poate darâma. Pe aici trec şi co­pii“, spune Mariana Mutică, arătându-mi un schelet pe jumătate mâncat.

Vis-a vis de terenul cu pricina locuieşte Ion Cotorobai.

„Lucrurile acestea stau aici de când m-am mutat, acum 12 ani. Se tot adună, dar nu s-au luat niciodată. Pe mine mă interesează doar să fie curat, atât“, spune acesta scurt şi la obiect.

Cele două persoane identificate de vecini ca fiind proprietari sunt Nicolae Amariei şi Ioan Oslovschi, rude. Soţia celui din urmă ne-a lămurit parţial cu privire la cine deţine terenul.

„Am plătit şi noi chirie la Primarie dar acum câţiva ani am cedat partea noastră de teren cumnatului meu. De atunci noi nu mai avem nicio treabă“, ne-a explicat Mariana Oslovschi.

Deşi Primăria a răspuns celor de la Garda de Mediu că sunt doi proprietari, persoane fi­zice, cel care a rămas cu terenul în administrare mărturiseşte că nu are niciun act pe teren şi că acesta este de fapt al Primăriei.

,,Am terenul din 75, adică de 42 de ani. O vreme s-a plătit pentru el la Primarie. După Re­voluăie am vrut să mi-l dea mie dar nu l-au găsit pe PUZ, pe hartă. Am fost la Primarie, nu apare nicăieri, nici la DAFIS. Eu aş face curat, dar nu pot să vând lucrurile alea pentru că sunt pe firmă. Am avut o firmă dar am cerut în­chiderea ei, e în lichidare iar acele lucruri sunt pe inventar. Am şi o basculă dezmembrată acolo. Mi s-a mai şi furat. Deo­camdată nu pot să le iau că nu-mi închid firma, am datorii. După ce mi-a murit soţia am rămas cu datorii mari, am de plătit trei operaţii, am făcut împrumuturi la bănci, am şi în franci elveţieini un împrumut. Eu nu las mizerie acolo pentru că aşa vreau, ci pentru că nu am posibilitatea financiară să-mi plătesc datoriile la firma, ca să le scot de pe inventar şi să le duc la fier vechi. Acea bucată de teren nu e delimitată, nu e cadastrată, cel puţin aşa mi s-a explicat de la Primărie, şi nu am cum să o trec în proprietatea mea, pentru că am acest drept, deoarece am terenul de peste 30 de ani. Eu trebuie să cer acest teren prin proces. Dar nu e asta singura neregulă de pe strada Marta. Persoana care se plânge acum că e mizerie la mine în curte a închis acum 15 ani strada şi şi-a făcut casă“, acuză la rândul lui ieşeanul pe cea care a făcut plângerea la Garda de Mediu. 

La rândul lor, cei de la Primărie nu deţin nici un act prin care să identifice acel teren.

„Potrivit informaţiilor furnizate de Ser­vi­ciul GIS Cadastru al Primăriei Munici­piului Iaşi şi aşa cum reiese din Registrul posesorilor din anul 1990, terenul la care faceţi referire, în suprafaţă de 171 de metri pătraţi s-a aflat în posesia particulară a unei persoane fizice (Orlovschi Ioan). În prezent, în evidenţele Direcţiei Generale Economice şi Finanţe Publice Locale nu este înregistrată o declaraţie de impunere pentru acest teren. În consecinţă, vom apela la alte instituţii pentru a încerca să aflăm proprietarul actual pentru a-l res­ponsabiliza în vederea salubrizării terenului în cauză“, a declarat Dan Postolea, şeful Biroului de Comunicare al Primăriei Mu­nicipiului Iaşi.

Comentarii