De Business

Punem punctul pe știi

Scandalul facturilor mărite la energie. Cine e vinovat, potrivit unui fost ministru

marți, 29 decembrie 2020, 20:12
1 MIN
 Scandalul facturilor mărite la energie. Cine e vinovat, potrivit unui fost ministru

Odată cu liberalizarea pieței energiei electrice de la 1 ianuarie 2021, milioane de clienți care nu au semnat un nou contract de furnizare pe piața liberă vor plăti facturi mai mari, potrivit Asociației Energia Inteligentă.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), spune într-un scurt interviu pentru site-ul G4Media.ro că vina principală pentru această situație o poartă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care nu a făcut o campanie masivă de informare.

Informația pe scurt:

– liberalizarea pieței începe de la 1 ianuarie 2021, iar clienții casnici ar fi trebuit să căute oferte avantajoase de furnizare a energiei. ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

– mulți clienți nu au știut că trebuie să încheie contracte noi și rămân automat clienții actualilor furnizori, dar vor plăti prețuri mai mari, adică prețurile din oferta de serviciu universal (mai mari decât cele de pe piața liberă)

– ANRE, condusă de ex-PSD-istul Dumitru Chiriță, nu a făcut nici o campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică

Citeşte mai mult pe g4media.ro

Comentarii