„Cuza“ a intabulat Corpul E și Complexul Codrescu. Urmează Corpul B

marți, 09 august 2016, 02:01
2 MIN
 „Cuza“ a intabulat Corpul E și Complexul Codrescu. Urmează Corpul B

Noua conducere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi a reuşit, în ultima perioadă, intabularea unor terenuri care se aflau de mai mulţi ani în proprietatea instituţiei de învă­ţământ superior şi asupra cărora nu existau litigii pentru a explica lipsa demarării procesului de delimitare a proprietăţilor.

După cum s-a putut observa în raportul final de activitate al fostului rector al UAIC, prof.dr. Vasile Işan, mai multe proprietăţi mari ale universităţii nu sunt intabulate, printre care şi Corpul B şi Corpul A, clădirile cele mai reprezentantive ale instituţiei de învăţământ superior.

Astfel, în luna iulie, UAIC a reuşit să intabuleze imobilul cunoscut drept Cor­pul E, ce a fost în trecut puşcărie şi care se află în Fundaţie, vizavi de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“.

„Intabularea terenurilor constituie o prioritate pentru că, prin acest proces, se asigură garanţiile necesare pentru tere­nurile şi pentru bunurile imobile. Am re­uşit, pe data de 18 iulie, să obţinem intabularea Corpului E. În felul acesta putem depune un proiect pentru restaurarea şi consolidarea clădirii şi asigurarea funcţionalităţii“, a declarat prof. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Mai mult, şi Complexul Codrescu, aflat în Copou, în apropierea sediului central al universităţii, despre care „Ziarul de Iaşi“ a scris în exclusivitate că se află într-un proces complex cu privire la proprietatea terenului, a fost intabulat. Deşi UAIC a pierdut procesul respectiv, instanţa a respins cererile moştenitorilor de restituire în natură a terenurilor care nu erau afectate de imobile sau utilităţi din interiorul complexului. Cum aceştia au primit măsuri compensatorii şi au fost despă­gubiţi, terenul a rămas în întregime al universităţii şi a fost intabulat.

Dincolo de aceste două demersuri, conducerea Uni­versităţii „Cuza“ a confirmat, în exclusi­vitate pentru „Ziarul de Iaşi“, faptul că se află la câteva zile distanţă de a primi actele care atestă intabularea Corpului B, în care îşi desfăşoară activitatea, printre altele, Facultăţile de Economie şi Administrarea Afacerilor, de Biologie şi Facultatea de Geografie şi Geologie.

„Suntem într-un stadiu destul de avansat pentru intabularea terenului de la Corpul B al universităţii. Cu siguranţă nu vom reuşi o intabulare globală la întreg patrimoniul deodată, aşa că o vom lua unitate cu unitate. La fel s-a procedat în trecut şi cu intabularea terenului sta­ţiunii didactice de la Durău“, a adăugat rectorul.

Comentarii