De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un spital din Iași a fost declarat „șpagă free”, dar plățile informale sunt un flagel: unii pacienți stau acasă că n-au bani de pus în plic

miercuri, 03 aprilie 2024, 03:09
4 MIN
 Un spital din Iași a fost declarat „șpagă free”, dar plățile informale sunt un flagel: unii pacienți stau acasă că n-au bani de pus în plic

Un anunț al managerului Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, readuce în discuție un fenomen complicat și sensibil din sistemul medical românesc: plățile informale. Managerul a decretat, la începutul acestui an, că unitatea medicală pe care o conduce este „șpagă free”. În ce sens? Acesta a explicat, pentru „Ziarul de Iași”, că nu are cum să facă „poliție” în rândul angajaților, dar că va impune o politică de „toleranță zero” pentru oferirea de bani și de atenții pentru cadrele medicale. Nu pentru a speria pacienții, ci pentru a-i încuraja și pentru a înțelege că nu e normal, în secolul al XXI-lea, să nu te duci la spital de frica faptului că nu ai bani să oferi medicului, atunci când ești asigurat.

Salariile medicilor sunt atât de mari, încât acceptarea plicurilor devine rușinoasă

„Vrem să încurajăm pacienții să vină la noi cu toată încrederea, să începem să ne schimbăm mentalitatea și să nu ne gândim că dacă nu oferim o atenție unui cadru medical asta înseamnă că actul medical va avea de suferit – medicina este o meserie vocațională, nu o practicăm pentru bani. Evident, ca orice meserie, trebuie să și câștigi, dar că în momentul de față salariile în sănătate sunt satisfăcătoare. Sigur că ar putea să fie mai mari, dar comparativ cu alte domenii de activitate din punctul meu de vedere sunt echilibrate”, a declarat dr. Florin Roșu.

Salarii sunt mulțumitoare, crede managerul, chiar dacă nu toată clasa medicală este de acord cu el. „Ziarul de Iași” a scris că, deși cei de la sindicatul Sanitas s-au declarat mulțumiți de propunerea Guvernului de a crește, cu procente între 8 și 30%, salariile cadrelor medicale în două tranșe, pentru cei de la Federația Sanitară nu a fost suficient. Aceștia din urmă au organizat luni, 11 martie, un alt protest masiv la București, pichetând sediile ministerelor de resort și a altor instituții de profil.

Dar dr. Florin Roșu spune că problema adevărată vizavi de salarizare este la nivelul personalului  TESA, unde un angajat de pe achiziții are salariul, înainte de măririle promise de Guvern, în jur de 3.000 de lei. „Este mult prea mic în condițiile în care depind de el toate achizițiile spitalului, tot ce înseamnă echipamente sanitare, iar volumul de muncă este unul foarte mare”, a explicat managerul.

Sunt pacienți care nu vin la spital că nu au bani să dea la medici

Dr. Florin Roșu crede că trebuie să fie o muncă comună a cât mai multor persoane pentru a-i convinge pe oameni să vină la spital cu încrederea că nu trebuie să aducă bani de-acasă pentru a fi tratați. Dar și pentru a „însănătoși” comunitatea medicală, unde încă mai există reflexul pretinderii unor foloase.

„Nu am avut nicio încruntare din partea colegilor mei”, a spus acesta, explicând că a purtat discuția de mai multe ori în spital, în grupuri mai mari sau mai mici, cu ceilalți medici.

„De multe ori, pacientul român alege să temporizeze prezentarea la spital și gândindu-se că la momentul respectiv nu are bani să dea personalului medical și acest lucru are un impact total negativ asupra stării de sănătate. Dar acum, salariile cadrelor medicale sunt satisfăcătoare, pacienții nu trebuie să dea nimic, ci trebuie să se prezinte cu toată încrederea la medic, să urmeze sfaturile sale și astfel o să avem o populație mai sănătoasă”, a mai declarat dr. Florin Roșu.

El a spus că trebuie să fie scopul tuturor și însănătoșirea inclusiv a sistemului medical, pentru ca lanțul de atenții să fie rupt definitiv. „Le-aș aminti (n.cred. colegilor care pretind atenții) jurământul pe care l-au depus când au devenit medici. Aceste practici trebuie să înceteze”, a mai explicat dr. Florin Roșu.

Soluții pentru stoparea fenomenului: plăți diferențiate, sistem privat în spitale de stat

Într-un interviu oferit „Ziarului de Iași”, și managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva, admite că sistemul medical din România este afectat de flagelul plăţilor informale. Dr. Eva spune că, deşi atenţiile au existat dintotdeauna în toate sistemele sanitare din Europa, ele au reprezentat forme de mulţumire, bomboane, flori etc. Doar în România a întâlnit ideea că actul medical ar putea fi condiţionat de o plată şi crede că, în prezent, această condiţionare nu mai există sau este excepţie, nu regulă.

„Plăţile informale cu siguranţă mai există şi astăzi, ţine de amintiri mai vechi şi a pacienţilor, dar şi a unor doctori. Dar trebuie să dispară această condiţionare a actului medical, care nici nu mai este indicată astăzi: e absurd, cred eu, să vii într-un spital public din România şi să auzi că un medic nu-şi face treaba că nu îi pune cineva un plic pe masă. Mi-e greu să cred că se poate întâmpla aşa ceva”, a punctat dr. Lucian Eva.

Managerul de la Neurochirurgie crede că ideea de plăţi diferenţiate, în funcţie de performanţă, ar rezolva în mare parte această problemă. El mai înaintează şi ideea de privat în sistemul public: medicii cu adresabilitate mare să aibă acces la o serie de paturi pe care să-şi gestioneze după cum consideră pacienţii. Iar aceştia să plătească la registratura spitalului dacă vor să fie văzuţi peste rând, înainte de programarea normală. Sumele de bani ar fi mai mici decât la spitalele complet private, unde se plăteşte nu doar intervenţia / consultaţia sau actul medical în general, ci şi cheltuieli aferente, de la cazare, la masă.

„Cred însă că în momentul de faţă, în România, patologia complexă, care consumă foarte multe resurse, nu se poate face în privat, iar spitalele publice sunt singurele care pot rezolva asta. Pur şi simplu nu este rentabil, sunt tratamente pentru care se cheltuie şi sute de mii de euro / pacient”, a punctat dr. Lucian Eva.

Comentarii