Eva şi-a tras după el fiica şi nepotul

126 de tablouri ale procurorului Eva, sub sechestru. Fiica şi nepotul, în vizor

miercuri, 30 septembrie 2015, 01:58
4 MIN
 126 de tablouri ale procurorului Eva, sub sechestru. Fiica şi nepotul, în vizor

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, ieri, trimiterea în judecată a procurorului-suspendat Emilian Eva, pe care îl acuză de fapte de corupţie. Alături de Eva, anchetatorii i-au mai deferit justiţiei şi pe fiica, respectiv nepotul magistratului, pe care îi acuză de mărturie mincinoasă. Eva se află în continuare în arest, însă poate fi eliberat chiar astăzi. Prima instanţă a Curţii Supreme a decis cercetarea sa sub control judiciar, însă DNA a contestat decizia. Procurorii au pus sub sechestru şi 126 de tablouri ce îi aparţin lui Emilian Eva.

Cel mai notoriu procuror al Iaşilor ultimilor ani, cel care a trimis în judecată zeci de afacerişti, politicieni sau oameni din administraţia publică a ajuns, la rândul său, în boxa acu­zaţilor. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţio­nale Anticorupţie (DNA) au dispus, ieri, trimiterea în judecată a procurorului-suspendat Emilian Eva, pe care îl acuză de fapte de corupţie. Eva a fost pus oficial sub acuzare pentru luare de mită, spălare de bani, fals în declaraţii şi efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Alături de Eva, anchetatorii i-au mai trimis în judecată şi pe fiica acestuia, Bianca Eva, precum şi pe nepotul său, Ioan Eva, ambii acuzaţi de măr­turie mincinoasă.

„Să fie bine pentru toată lumea“

Potrivit actului de acuzare întocmit de procurorii DNA, în cursul lunilor mai-iunie 2014, perioadă în care tatăl său se afla internat la spital, Emilian Eva i-ar fi solicitat medicului cardiolog Dan Tesloianu să îşi exercite corespunzător activitatea profesională în aşa fel încât „să fie bine pentru toată lumea“. Ulterior pe 16 iunie 2014, Eva ar fi dispus printr-o ordonanţă renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul Tesloianu. Acesta era cercetat într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva, susţine DNA. Din informaţiile „Zia­rului de Iaşi“, dosarul medicului Tesloianu a fost cerut, ulterior de­marării anchetei din cazul Eva, de către DNA. 

Încadrarea de luare de mită 

Procurorii DNA mai spun că, ulterior „serviciului“ făcut medicului Tes­loianu, Emilian Eva i-ar fi solicitat acestuia, cunoscut ca fiind colecţionar de artă, mai multe tablouri. „În pe­rioada respectivă, medicul i-a fur­ni­zat inculpatului Eva Emilian, în scopul menţionat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacţii perfectate de martorul denunţător), toate în cuantum de 33.800 euro“, au preci­zat procurorii.

Aceştia au mai arătat că, în perioada ianuarie-februarie 2015, prin intermediul fiicei sale, procurorul ar fi obţinut de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi ar fi trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un numãr de trei tablouri, spre a fi valorificate. Una dintre acele picturi ar fi fost dintre cele despre care procurorii spun că ar fi fost oferite cu titlu de mită de medicul Tesloianu, prin acest scop încercându-se disimularea in­frac­ţiunii. 

Vânzarea de tablouri 

„În intervalul august 2014 – iunie 2015, inculpatul Eva Emilian a achi­ziţionat, în vederea revânzării în scopul obţinerii de profituri materiale, a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacţiilor intermediate u­nui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este in­compatibilă cu efectuarea actelor de comerţ“, au explicat anchetatorii in­fracţiunea de efectuare de operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia. Potrivit legii, un magistrat nu are dreptul să efectueze astfel de negoţuri. 

Unele dintre tablourile cumpărate de la diferite persoane de către Eva ar fi fost scoase la vânzare pe site-ul de comerţ OLX, respectiv 34 de tablouri. „Din analiza declaraţei de avere pe anul 2015, dată pe propria răpundere, a rezultat faptul că inculpatul Eva Emilian a făcut în cuprinsul ei men­ţiuni necorespunzătoare adevă­rului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt“, au mai precizat procurorii DNA. Aceştia au mai arătat că, la audieri, fiica şi nepotul lui Emilian Eva ar fi făcut „afirmaţii mincinoase“ cu privire la ajutorul dat lui Eva, în sensul că nu ar fi recunoscut că l-au spirjinit pe acesta în demersul său infracţional. 

Eva poate fi eliberat azi 

Prin rechizitoriu, procurorii bucu­reşteni au dispus sechestru asiguratoriu asupra vilei lui Emilian Eva, dar şi asupra a 126 de tablouri descoperite la percheziţii. Procurorii au mai amintit că au fost ajutaţi de către ofiţeri SRI în această anchetă. 

În urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar în cazul lui Emilian Eva. Procurorii DNA au contestat însă această soluţie, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie luată o decizie finală cu privire la libertatea procurorului. Tot astăzi, la Curtea Supremă, se judecă şi plân­gerea lui Emilian Eva cu privire la sechestrul asiguratoriu impus asupra bunurilor sale.

Comentarii