Clujul şi Craiova s-au decis, la Iaşi sunt controverse

DISPUTE: Spitalul Regional de Urgenţe ar urma să fie ridicat în zona ERA

miercuri, 10 februarie 2016, 03:01
3 MIN
 DISPUTE: Spitalul Regional de Urgenţe ar urma să fie ridicat în zona ERA
În mai puţin de o lună, Ministerul Sănătăţii trebuie să primească propunerea de amplasament. „Împreună cu Consiliul Local din Valea Lupului, am iniţiat un proiect de parteneriat pentru un proiect comun al spitalului. Din punctul nostru de vedere, terenul din zona ERA este varianta finală de amplasament“, arată primarul interimar Mihai Chirica. Miroslava susţine că are titlu de proprietate pentru terenul de la ERA. „Primăria Iaşi nu are acte pe acel teren, dar noi avem. E strigător la cer ce se-întâmplă, ei trebuie să înţeleagă că există nişte reguli“, replică Dan Niţă, primarul comunei Miroslava.

Iaşul are la dispoziţie mai puţin de o lună până la transmiterea unei singure variante de amplasament pentru viitorul Spital Regional de Urgenţe (SRU). Municipalitatea ieşeană tre­buie să transmită Ministerului Sănătăţii (MS) în cel mult 30 de zile un amplasament final pentru construirea SRU, în condiţiile în care Iaşul a fost singurul oraş dintre cele trei în care vor fi ridicate spitale de urgenţe care a propus mai multe amplasamente.

„Este o situaţie critică pentru că Iaşul trebuie să transmită o singură variantă de amplasament în cel mult o lună. În luna martie, MS in­tenţionează să reactualizeze studiul de fe­zabilitate. Vorbim despre un proiect strategic pentru care interesele politice trebuie lăsate la o parte“, a precizat deputatul Petru Movilă, membru în comisia de sănătate de la nivelul Camerei Deputaţilor.

Spre deosebire de Iaşi, celelalte două oraşe, Clujul şi Cra­iova, au transmis o singură variantă de teren pentru construirea SRU. Primăria Iaşi a luat însă în calcul cinci amplasamente. Mai mult decât atât, din partea judeţului, a transmis propunere la MS inclusiv Primăria Miroslava, un teren de 12 hectare din apro­pierea satului Valea Ursului.

„Noi am transmis o propunere de teren din apropiere de Valea Ursului. Este o zonă foarte bună, în care nu există pericol de inundare sau alte impedimente. Mai mult, avem în apro­piere un teren pentru locuinţe sociale pentru personal. Este un amplasament foarte bun“, a aprecizat Dan Niţă, edilul Miro­slavei.

Potrivit experţilor care au analizat cele cinci amplasamente din Iaşi, punctajul cel mai mare prin raportarea la anumiţi indicatori tehnici îl îndeplineşte terenul din zona ERA, urmat de cele din zona Moara de Vânt, curtea Spitalului „Sfântul Spiridon“, zona Antibiotice, respectiv cel din zona Trei Fântâni.

Principalele criterii luate în consi­de­rare de experţii tehnici au fost cele legate de accesibilitate la amplasament, posibilităţile de inundare, afectarea pei­sajului, respectiv impactul asupra mediului. Prin suma a zece factori de acest tip, compania Arhitectis SRL a notat terenul din zona ERA cu 6 puncte, celelalte patru fiindu-i inferioare.

„Eu, personal, am fost împreună cu experţii şi am făcut analiza respectivă. Am luat în considerare, în principal, accesul către amplasamente, distanţa până la primul depozit de medicamente, distanţa până la primul punct de transfuzii. Plecând de la această analiză, împreună cu Consiliul Local din Valea Lupului, am iniţiat un proiect de parteneriat pentru un proiect comun al SRU. Din punctul nostru de vedere, terenul din zona ERA este varianta finală de amplasament al SRU“, a subliniat Mihai Chirica, primar interimar al Iaşului.

În timp ce edilul Iaşului susţine că a început demersurile împreună cu edilul din Valea Lupului pentru iniţierea unui parteneriat privind SRU, primarul din Miroslava susţine că terenul îi aparţine.

„Primăria Iaşi nu are acte pe acel teren, dar noi avem. E strigător la cer ce se-întâmplă, ei trebuie să înţeleagă că există nişte reguli. Ne batem joc. Până la urmă, nu este terenul Iaşului sau al Miroslavei, este terenul nostru, al judeţului. Dacă se face acolo, eu sunt dispus să cedez terenul, dar trebuie hotărâre de consiliu local în acest sens. Suprafaţa respectivă apare clar inventariată în proprietatea publică a comunei Miroslava“, a declarat Niţă, anul trecut, pentru „Ziarul de Iaşi“.

Comentarii