De Business

Punem punctul pe știi

Primaria a terminat de platit leasingul autobuzelor MAZ

Subtitlu

joi, 19 iulie 2012, 21:53
3 MIN
 Primaria a terminat de platit leasingul autobuzelor MAZ

Iesenii au scapat de ratele unui credit care a impovarat bugetul local in ultimii sase ani. Astfel, creditul contractat pentru achizitia in leasing a celor 50 de autobuze MAZ a fost platit in totalitate. Dupa sase ani de rate, Primaria a facut plati de 7,6 milioane de euro, la care se adauga dobanzi si comisioane de aproape 4 milioane de euro.

Credite pana in 2028

Un al doilea imprumut contractat pentru RATP este insa departe de a fi achitat. Contractul de credit de la BERD in valoare de 15 milioane de euro este platit doar pe un sfert. Astfel, din decembrie 2006, municipalitatea a platit rate in valoare de 3,4 milioane de euro, precum si dobanzi si comisioane de 1,5 milioane de euro. Fondurile au fost folosite pentru modernizarea liniilor de tramvai din municipiu, iar durata imprumutului este de 150 de luni, din care primele 35 de luni au fost de gratie.

In afara celui de-al doilea credit pentru RATP, Primaria mai are de achitat alte opt contracte de credit. „Acestea sunt imprumuturi cuprinse intre patru ani si pana la 20 de ani, in cazul celui de la BRD si Dexia. Suntem la limita gradului de indatorare fata de veniturile bugetului local. Nu avem niciun conflict cu nicio banca pentru intarzieri de plata", a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Cel mai mare contract care afecteaza bugetul orasului este creditul Dexia. Municipalitatea a inceput din luna februarie sa achite primele rate la cele doua emisiuni de obligatiuni municipale de cate 100 de milioane de lei fiecare. Dupa o perioada de gratie de 40 de luni, Primaria a inceput sa plateasca si rate din suma de rambursat. Pentru prima serie de obligatiuni s-au achitat dobanzi si comisioane de 34,5 milioane de lei. Pentru a doua serie de obligatiuni s-au platit dobanzi si comisioane de 14,5 milioane de lei. Platile efectuate din finantarea rambursabila sunt de 2,94 milioane de lei pentru fiecare din cele doua serii de obligatiuni. Iesenii vor plati rate la acest credit pana in 2028. Fondurile au fost folosite inca din 2007, in special pentru modernizarea strazilor din municipiu, dar si pentru construirea de locuinte sociale, informatizarea Primariei, schimbarea sinelor de tramvai si reabilitarea trotuarelor. Si investitiile facute pentru modernizarea iluminatului public trebuie sa fie recuperate de Primarie. Imprumutul semnat cu Flash Lighting Services are o valoare de 10 milioane de euro, din care s-a platit doar 6,13 milioane de euro. Al doilea contract a fost semnat cu Luxten Lighting la o valoare de 2,1 milioane de euro, insa Primaria a facut plati doar de 8,2 milioane de euro. Ambele contracte au fost semnate in 2005 si au o durata de 140 de luni.

Primaria plateste si creditele CET si RATP

O parte din creditele Primariei reprezinta garantii acordate pentru o serie de investitii facute de RATP sau CET. Municipalitatea achita imprumuturile la care este garant din cauza problemelor financiare a celor doua institutii. Creditul BERD contractat in 2007 pentru CET nu este rambursat nici macar la jumatate. Din imprumutul de 15,7 milioane de euro si 14,6 milioane de lei, municipalitatea a achitat mai putin de un sfert. Ratele platite se ridica la 4,5 milioane de lei si 4,9 milioane de euro, la care se adauga dobanzi si comisioane de 7,4 milioane de lei si 2,5 milioane de euro. La fel se prezinta situatia si in cazul celor doua credite contractate pentru plata furnizorilor de combustibili la CET. Dintr-un imprumut de 7,9 milioane de euro, municipalitatea a achitat doar 3,9 milioane de euro. Din al doilea credit in valoare de 3,5 milioane de euro, s-au facut plati de 1,1 milioane de euro, termenul scadent in ambele cazuri fiind luna decembrie 2014.

Ultimul contract de credit al Primariei a fost incheiat pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene. Imprumutul in valoare de 30 de milioane de euro, luat de la BRD, a fost contractat in iulie anul trecut si are o perioada de gratie de trei ani. In ultimul an, s-au platit doar dobanzi si comisioane de 88.700 de euro. In bugetul pentru 2012 a fost alocata o suma totala de aproape 68 milioane de lei pentru plata dobanzilor si ratelor rezultate din cele zece contracte de credit. Practic, aceasta inseamna un efort lunar mediu de 5,7 milioane de lei. Gradul de indatorare a municipiului a scazut la sfarsitul lunii iunie de la 21,5%, la 21,49%.

Comentarii