"Vermatta" de la cap se-mpute

vineri, 16 aprilie 1999, 23:00
3 MIN
 "Vermatta" de la cap se-mpute

Sub umbrela ritmului rapid impus privatizarii de catre actuala guvernare, decapitalizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat a capatat valente noi, mult mai sofisticate, situate practic pe muchia legii. In aceste conditii, subevaluarea este deja o metoda depasita datorita riscurilor pe care le incumba, la moda tinzind sa devina incheierea unor tranzactii cu instaurarea de gajuri asupra activelor interesante pentru anumiti investitori. In felul acesta se incearca suntarea licitatiilor publice organizate de FPS, procedura care, pe linga faptul ca este mai laborioasa si indelungata, inseamna si participarea tertilor, activul scos la vinzare fiind adjudecat la o valoare mult mai mare. Afacerea in sine este profitabila pentru toate partile, mai putin pentru stat si nu in ultimul rind pentru societatea comerciala respectiva care putea fi cumparata de un investitor mult mai serios atit sub aspect financiar cit si sub aspectul perspectivelor de dezvoltare avute in vedere. O astfel de situatie ne-a fost sesizata la redactie ca s-ar incerca la "Vermatta". Din pacate incercarile "Monitorului" de a afla adevarul s-au lovit de zidul confidentialitatii relatiilor comerciale, invocat de partile implicate.
In sesizarea sosita la redactie semnata de un grup de salariati care au dorit pastrarea anonimatului, se vorbeste despre doua contracte incheiate intre "Vermatta" si SC "Tazz Trade" SRL, administrata de Gheorghe Caracostea. Pina aici nimic neobisnuit numai ca, sustin salariatii, in cele doua contracte de vinzare – cumparare peste, unul in valoare de 100 milioane si altul in valoare de 850 milioane, "Vermatta" a garantat cu doua active importante din patrimoniul propriu. In sesizare se sustine ca primul contract prevede achizitionarea de peste oceanic de catre "Vermatta" de la SC "Tazz", in valoare de 100 de milioane de lei platibili in 30 de zile, societatea de stat garantind cu punctul piscicol Fundu Mare. Celalalt contract are ca obiect tot achizitionarea de peste, de aceasta data in valoare de 850 de milioane de lei platibili in 15 zile, cu gaj pe Fabrica de conserve.
In aceeasi sesizare se mai afirma ca Maria Iorga, directorul SC "Vermatta" a efectuat o deplasare in Bulgaria impreuna cu Gheorghe Caracostea ocazie cu care firma "Tazz" a achizitionat peste oceanic pe care ulterior l-a vindut societatii de stat.
Nemultumirile semnatarilor care, dupa cum afirma in scrisoarea trimisa la redactie, au ajuns si la Politie, sint legate de faptul ca, tinind cont de situatia financiara precara a SC "Vermatta", se naste suspiciunea daca nu cumva prin acele contracte se incearca inlesnirea intrarii in proprietatea firmei "Tazz" a celor doua active la un pret mult mai mic, stiut fiind ca bunurile grevate de sarcini nu trezesc interesul investitorilor.
AGA – nici peste n-a mincat, nici gura nu-i miroase
Prima persoana contactata de "Monitorul" a fost Adrian Mavrochefalos, directorul Directiei Teritoriale Braila a FPS, pe considerentul ca statul detine 99,95% din actiuni la SC "Vermatta" SA. Mavrochefalos a confirmat ca Maria Iorga a efectuat o deplasare in Bulgaria impreuna cu Gheorghe Caracostea. "Vermatta nu putea achizitiona direct peste din Bulgaria pentru ca banii i-a dat Caracostea" – ne-a declarat sursa citata. Mavrochefalos a confirmat existenta in contracte a celor doua gajuri, "notificate prin notariat", dar a tinut sa sublinieze ca a existat acordul AGA. "Se exclude total preluarea activelor de catre «Tazz». Nu se poate" – a mai declarat directorul DT-FPS, fara insa a argumenta in vreun fel aceasta afirmatie.
Intrebat ce va face "Vermatta" daca nu se va achita de obligatiile contractuale la termen, Mavrochefalos a spus: "Daca n-are bani, scoate activele la vinzare, face si asta parte din restructurare. Daca vinde fabrica de conserve poate obtine bani si pentru celalalt contract." (Monica PARASCHIV, Marilena SEVERINEANU)

Comentarii