Doctori someri pe banda

vineri, 09 aprilie 2010, 00:20
9 MIN
 Doctori someri pe banda

Medic tinar, proaspat absolvent de rezidentiat, caut loc de munca. Este un anunt in care se regasesc multi dintre tinerii medici care au terminat rezidentiatul si sint gata sa practice medicina pentru care s-au pregatit ani intregi. Centrul universitar Iasi se confrunta cu un paradox. In contextul in care in aproape toate spitalele exista deficit de personal medical, in Iasi inca sint absolventi de medicina care nu au un loc de munca. Acestia sint in mare parte rezidenti de medicina de familie.

In momentul de fata, in judetul Iasi exista 453 de medici de familie in relatie cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. In acelasi timp insa, tot medicina de familie insumeaza si cel mai mare numar de rezidenti: la Iasi sint acum in pregatire in diversi ani de studiu 191 de rezidenti in medicina de familie.

"Numarul medicilor de familie depaseste posibilitatile pe care le avem la acest moment", spune prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Confruntati cu o acuta lipsa de locuri de munca, tinerii medici de familie sint nevoiti sa se adapteze, fie sa se indrepte catre alte specializari, fie sa schimbe judetul, sau chiar tara.

"Singura solutie ar fi sa ma reorientez spre domenii inrudite"

Dr. Anuta Boghian nu are cabinet dupa ce in ultimii noua ani s-a pregatit sa fie medic de familie

Anuta Boghian are 28 de ani si ultimii noua ani i-a petrecut invatind medicina. Dupa sase ani la Universitatea "Gr.T. Popa", tinara a ales rezidentiatul in medicina de familie care a mai durat trei ani. La sfirsitul anului trecut, dr. Boghian a terminat rezidentiatul, dar s-a lovit de problema lipsei unui loc de munca in specialitatea sa. Pusa in fata acestui fapt, tinara nu a reusit sa gaseasca o solutie si a apelat temporar la ajutorul de somaj. Oricum, in conditiile in care nu plateste chirie pentru ca locuieste in apartamentul parintilor, Anuta inca se poate considera o norocoasa.

Desi a vrut sa se specializeze in medicina de familie, tinara se vede nevoita acum sa se reorienteze profesional pentru a-si putea gasi totusi un loc de munca. "Nu s-au scos deloc posturi la concurs si singura solutie ar fi sa ma reorientez spre domenii inrudite. Voi incerca sa urmez cursurile de medicina de urgenta si sa-mi cresc sansele de a-mi gasi un loc de munca, pentru ca in urgenta e deficit de medici. Aici nu rezista oamenii foarte mult pentru ca e o specialitate foarte grea si obositoare", a declarat dr. Boghian.

Nici colegele de grupa nu au gasit locul de munca dorit dupa terminarea rezidentiatului. Una dintre ele face naveta inca din timpul studiilor la un cabinet din Vaslui, fiind angajata unui alt medic de familie, si face trei ore pe drum dus – intors. Alta lucreaza cu jumatate de norma la un cabinet dintr-o institutie publica. O alta colega si-a deschis o afacere cu cosmetice, chiar daca vrea in continuare sa practice medicina. A patra colega e si ea somera.

"Solutia cred ca e sa cresc profesional si sa invat mai multe pentru a avea mai multe posibilitati. Mi s-a sugerat sa plec in strainatate, insa nu e pentru mine asta. Am intilnit aici oameni care sint modele pentru mine si de la care pot invata. Mai sint oameni dragi pe care n-as vrea sa-i las aici si sa plec in alta tara la munca", a mai spus dr. Boghian.

"Perspectivele mele sint zero"

Pe de alta parte, dr. Ionela Ursachi e ferm hotarita sa plece din tara daca nu-si gaseste un loc de munca in domeniul ales de ea. Tinara mai are doua luni pina termina rezidentiatul in medicina de familie, insa nu vede prea mult roz in viitor in acest domeniu. "Perspectivele mele in momentul in care voi termina rezidentiatul sint zero. Cabinet nu-mi pot deschide pentru ca nu mai este loc in Iasi, n-am nici cum sa adun o mie de pacienti pe lista in trei luni, chiar daca imi adun toate rudele si prietenii, iar sansele de angajare in alt cabinet sint si mai mici pentru ca nimeni nu are bani sa plateasca alti medici", spune dr. Ursachi.

Tinara ar vedea o sansa sa-si deschida cabinet doar daca ar scadea numarul minim de pacienti pe care un medic trebuie sa-i aiba pe liste. "Habar n-am ce voi face. Caut sa ma angajez la alt medic sau plec din tara cu toata familia", a adaugat ea.

Tinara locuieste impreuna cu sotul si fiul ei de trei ani impreuna cu parintii sai. Sotul lucreaza in invatamint de peste zece ani si are deja toate gradele didactice, si deocamdata salariul sau ii salveaza.

Tinara familie nu-si permite insa sa-si faca un credit sa-si cumpere casa sau sa se apuce de alte investitii. "N-as mai putea dormi noaptea daca as mai avea si credite. La noi au mai multe sanse cei care sint din alte judete. Dupa ce termina rezidentiatul se intorc acasa si isi gasesc mai usor de lucru. Multi insa nu vor sa plece din Iasi pentru ca aici au crescut si aici au familiile", a mai spus dr. Ursachi.

Multi absolventi nu vor sa plece din Iasi, desi ar gasi mai usor de munca

Faptul ca exista mai multe sanse in alte judete este sustinut si de reprezentantii autoritatilor sanitare iesene. "Foarte multi dintre absolventi vor sa ramina aici in centru universitar in clinici cu profesorii lor si refuza sa plece in alte parti unde ar fi locuri disponibile", a declarat Catalina Benchea, sefa Serviciului de Resurse Umane din cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

In acelasi timp insa, la Iasi mai exista si reversul medaliei. Chiar daca posturile in unitatile medicale sint in continuare blocate, au fost anul trecut exceptii de la aceasta regula si s-au organizat concursuri, fara a exista insa si doritori pentru aceste posturi. In luna martie au fost scoase la concurs 16 posturi pentru rezidenti si medici specialisti, posturi de medici de urgenta, psihiatri, la Serviciul de Ambulanta Judetean sau la Spitalul Pascani. Doar jumatate din aceste posturi au fost ocupate, pentru restul nefiind doritori.

De asemenea, un nou concurs s-a organizat in iunie 2009. Din 16 posturi libere doar noua au fost ocupate. "Au fost posturi scoase la concurs care nu s-au ocupat pentru ca nu le-a vrut nimeni. Este o cerere mare de medici de urgenta, de exemplu la unitatile de primire urgente din Vaslui, Birlad sau Suceava. Pentru aceste posturi insa nu sint specialisti doritori. Toti vor in centre universitare si evita celelalte judete", a declarat si conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

Piata medicinei de familie este plina la Iasi

Daca in alte judete exista cerere de medici, la Iasi, piata locurilor de munca pentru medicii de familie din Iasi este blocata in acest moment. "Sint foarte multi medici de familie in judetul Iasi. Datele oficiale arata ca exista 453 de medici de familie in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi in conditiile in care numarul de persoane asigurate scade constant din cauza crizei si a pierderii locurilor de munca. In momentul de fata insa cu mai putin de 1.300 de asigurati pe lista, un cabinet de medicina de familie nici nu poate supravietui", a precizat dr. Anca Deleanu, presedinta Societatii Medicilor de Familie Iasi.

Nici angajarea tinerilor de catre cei care au deja cabinete nu pare sa fie o solutie de durata, in conditiile in care medicii de familie acuza o diminuare simtitoare a veniturilor cabinetelor cu aceasta specialitate. Chiar daca teoretic un tinar medic are posibilitatea sa-si deschida propriul cabinet si sa profeseze meseria pe care si-a ales-o, practic si realist acest lucru este aproape imposibil. Pe linga un spatiu care sa se preteze activitatii medicale, cabinetul respectiv mai are nevoie si de o minima dotare cu aparatura si echipamente medicale. Toate acestea costa bani, bani pe care un proaspat absolvent de cele mai multe ori nu-i are. De asemenea, medicul de familie este obligat ca in termen de trei luni sa-si adune pe lista cel putin o mie de persoane, acest lucru fiind considerat de catre medici unul dintre cele mai mari impedimente, in contextul in care in Iasi sint deja peste 450 de medici de familie care se ocupa de un numar tot mai mic de asigurati.

In acelasi timp, presedinta Societatii Medicilor de Familie spune ca zone din judet sau din tara sint descoperite, iar asta si din cauza lipsei de implicare a autoritatilor locale. "Omul nu e motivat sa stea acolo unde nu-l ajuta nimeni si e nevoit sa investeasca mii de euro din buzunarul sau. Totusi, sfatul meu pentru tinerii medici de familie este sa nu-si faca planuri pentru Iasi si sa fie dispusi sa faca naveta in alte judete", a adaugat dr. Deleanu.

Inflatia se explica prin faptul ca Ministerul Sanatatii a permis picatilor la rezidentiat sa se faca medici de familie

Toata lumea este de acord insa ca aceste probleme provin doar de la un sistem defectuos de repartizare a locurilor la rezidentiat. "Este o politica nefireasca la nivelul Ministerului Sanatatii. Li s-a dat posibilitatea celor care n-au reusit sa prinda specialitatea dorita la rezidentiat sa aleaga totusi medicina de familie, ingrosind astfel rindul celor cu aceasta specialitate. Decit sa stea acasa, unii au preferat sa faca medicina de familie", a mai spus dr. Deleanu.

Tot pe Ministerul Sanatatii da vina si conducerea Colegiului Medicilor din Romania. "In planificarea rezidentiatului pe specialitati s-a dat un numar enorm de locuri pentru medicina de familie in detrimentul altor specialitati. Ministerul Sanatatii a facut acest lucru la presiunea celor care nu prindeau locuri la rezidentiat. Numarul medicilor de familie depaseste posibilitatile pe care le are Iasul la acest moment si pina la urma nici Romania nu va putea sa absoarba un numar atit de mare de astfel de medici", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Conducerea CMR face demersuri pentru ca valoarea punctelor in functie de care sint platiti acum medicii de familie sa creasca. "Daca valoarea punctului va creste, medicii cu multi pacienti pe liste isi vor putea permite sa renunte la o parte dintre acestia in favoarea altor medici care nu au inca o lista de pacienti. S-ar putea ajunge astfel la un numar mai mare de cabinete, pacientul va fi multumit pentru ca medicul nu mai este atit de ocupat si are timp pentru el, iar medicul va cistiga decent cu o mie de pacienti pe lista. Acum nu se intimpla acest lucru, iar cu o mie de pacienti pe lista un cabinet nu poate supravietui", a mai spus prof.dr. Astarastoae.
Inflatia de medici de familie va creste

Confruntati cu o "aglomeratie" foarte mare in domeniu, tinerii medici de familie se vad nevoiti sa gaseasca alte solutii pentru a-si face meseria. Prima solutie, de altfel si una din primele recomandate de autoritatile sanitare, este sa-si indrepte atentia si spre alte judete, unde sint locuri de munca, iar numarul medicilor nu este atit de mare ca in Iasi. De asemenea, orientarea spre o alta specializare reprezinta o alta solutie. Medicii cu mai multe competente au mai multe sanse sa-si gaseasca un loc de munca chiar si intr-un centru universitar deja "plin". Desi nu este recomandata de nimeni, chiar si cautarea unui loc de munca in strainatate ar putea fi o solutie pentru unii dintre medici care nu reusesc sa-si gaseasca aici.

In momentul de fata, in spitalele din Iasi se pregatesc 1.098 de rezidenti in toti anii de studiu si in toate specialitatile. Cei mai multi, respectiv 191, sint in medicina de familie, urmeaza la mare distanta cei 68 de rezidenti in chirurgie generala si 65 in pediatrie. Alti 59 de tineri medici sint rezidenti in anestezie si terapie intensiva si 53 in medicina interna. Alte specialitati au insa un numar foarte mic de rezidenti, cum ar fi chirurgia orala si maxilo-faciala unde datele de la CMR arata existenta a doar doi rezidenti. Farmacologia clinica are un singur rezident in Iasi, genetica medicala doar doi, neuropsihiatrie infantila unul singur, acelasi numar inregistrindu-se si in cazul specilitatii ortopedie-traumatologie sau in cazul radioterapiei.

Comentarii