Romania TV, amendata ca a preluat inregistrarea cu nudul lui Boc

marți, 21 februarie 2012, 13:22
4 MIN
 Romania TV, amendata ca a preluat inregistrarea cu nudul lui Boc

Cele doua emisiuni de stiri din 14 februarie in care a fost difuzata inregistrarea cu Emil Boc sunt cele de la orele 14.00, respectiv 16.00.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa aplice in cazul Romania TV o sanctiune mai putin severa decat in cazul Antena 1 – care a trebuit sa-si intrerupa emisia pentru 10 minute, vinerea trecuta, in intervalul 19.00-19.10 -, si al OTV – amendata cu 200.000 de lei (amenda maxima posibila).

Motivul sanctiunii mai putin severe este acela ca, in emisiunile de stiri in care a fost prezentata inregistrarea cu Emil Boc, comentariile din studio au fost critice la adresa modului in care imaginile au fost difuzate la Antena 1. Totodata, imaginile difuzate la Romania TV au fost usor blurate, spre deosebire de Antena 1 si OTV, care au transmis imaginile neblurate.

"Nu cred ca este cazul sa punem la indoiala demersul jurnalistic, pentru ca este foarte clar, cel putin prin vorbe, ne-am desolidarizat de ce s-a intamplat la un alt post de televiziune", a spus Roxana Niculescu, directorul de programe al televiziunii Romania TV. Ea a precizat ca Romania TV isi asuma eroarea de a nu fi blurat mai bine imaginile si de a le fi difuzat in bucla.

"Imaginile trebuiau date o data, dupa parerea mea, ceea ce am reusit sa fac intr-un final. S-au dat o data spre exemplificare, pentru dezbaterea politica si pentru apararea breslei", a mai spus Niculescu.

Dan Grigore, membru al CNA, a spus insa ca "demersul jurnalistic al Romania TV este depreciat in fapte de ce se intampla pe ecran".

Christian Mititelu, un alt membru al Consiliului, a intrebat-o pe Roxana Niculescu cine a fost persoana din Romania TV care si-a dat acordul pentru difuzarea respectivelor imagini.

"Producatorul emisiunii si-a gandit astfel emisiunea", a raspuns Roxana Niculescu, precizand ca se va interesa cine este exact respectiva persoana.

"Nici macar nu se stie cine a raspuns de demersul asta", a tras concluzia Dan Grigore. El a mai spus ca este evident "derapajul" in privinta difuzarii imaginilor cu Emil Boc. "Faptul ca limbajul a fost altfel nu ma intereseaza", a spus Dan Grigore.

"A fost o ipocrizie", a spus, in schimb, Christian Mititelu.

"A fost o formalitate de blurare, o ipocrizie", a spus si Dan Grigore.

In schimb, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus ca nu se compara modul in care au fost difuzate imaginile la Romania TV cu modul in care au fost difuzate la Antena 1 si OTV.

"Problema este ca ati blurat foarte transparent. Este o eroare impardonabila. Dar nu trebuiau date nici blurate. Din punctul meu de vedere, putea sa fie data o imagine statica. Nu am nimic impotriva dezbaterii, dar imaginile nu aveau ce sa caute. Problema este si ca au fost difuzate in mai multe randuri", a spus Narcisa Iorga.

"Sunt niste diferente (fata de Antena 1 si OTV, n.r.). Este acest context critic in care au fost puse imaginile respective, la adresa celor care le-au difuzat. In acelasi timp, imaginile sunt slab blurate si lezeaza dreptul la viata privata", a spus si Rasvan Popescu, presedintele CNA.

"Chestiunea ca n-ar trebui sa se repete sau ca nu a fost blurata nu are relevanta", a spus Ioan Onisei, vicepresedintele CNA, precizand ca difuzarea acestor imagini incalca legislatia audiovizualului privind demnitatea umana. Onisei a propus o amenda de 50.000 de lei pentru Romania TV, precizand ca postul TV este "la prima abatere".

Propunerea de amendare a Romania TV cu 50.000 de lei a primit sapte voturi "pentru" (Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Dan Grigore, Rasvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Mihai Malaimare) si doua voturi "impotriva" (Narcisa Iorga si Constantin Dutu).

Totodata, Mihai Malaimare, membru al CNA, a propus monitorizarea televiziunii B1 TV, care ar fi difuzat la randul sau imaginile cu Emil Boc nud.

Sanctiunea in cazul Romania TV a fost aplicata pentru incalcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului", dar si pentru incalcarea articolului 30 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine".

De asemenea, CNA a considerat ca Romania TV a incalcat articolul 32, alineatul 2 din Cod – "Nu orice interes al publicului trebuie satisfacut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica incalcarea dreptului la viata privata", articolul 33, alineatul 1 din Cod – "Orice persoana are dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei" si articolul 34, alineatele 1 si 2 din Cod – "Orice persoana are dreptul la propria imagine" si "Este interzisa difuzarea imaginii sau vocii persoanei aflate intr-un spatiu privat fara acordul scris al acesteia". (Mediafax)

Comentarii