Universităţi din Indonezia, posibili parteneri ai Politehnicii ieşene

miercuri, 08 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Universităţi din Indonezia, posibili parteneri ai Politehnicii ieşene

Ambasadorul Indoneziei a discutat cu conducerea Universităţii Teh­nice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi despre posibilitatea unor colaborări instituţionale pe linia didactică, dar şi în ceea ce priveşte transferul tehnologic. Astfel, cele două părţi şi-au arătat interesul de a realiza schimburi studenţeşti prin proiecte de tip Erasmus cu diferite universităţi din Indonezia, dar şi colaborări în ceea ce priveşte noile inovaţii tehnice de care dispun cele două părţi.

Delegaţia, formată din ambasa­dorului Republicii Indoneziei în România, Excelenţa Sa Diar Nur­bintoro, care a venit însoţit de Dicky Ahmad Rizaldy, primul secretar, şi Susilawati Bakrie, minister counsellor, a vizitat întâi sediul Rectoratului, fiind primiţi de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu Re­laţiile Internaţionale, dar şi de decani, directori de departament şi profesori ai universităţii care sunt implicaţi în activităţi de inovare şi transfer tehnologic. 

La această primă discuţie s-a luat în vedere cola­borările care există deja prin proiectul Erasmus Mundus gLINK şi prin acordul bilateral K107, dar s-au discutat şi paşii necesari pentru obţi­nerea unei finanţări pentru rea­lizarea cu succes a viitoarelor colaborări. „Am fost foarte interesaţi să nu facem doar documente de dragul de a fi, ci să aibă în spate activităţi comune şi mobilităţi. Dumnealor ne vor ajuta să creăm contacte se­rioase, spu­nând că au o clasificare a nivelului de vizibilitate a fiecărei universităţi, şi că vor face demersurile ca să avem acorduri cu universităţile lor de top. Noi le-am explicat că putem avea fonduri pentru mobilităţi prin programul Eras­mus K107, cel privind acordurile cu ţări neeuropene“, a declarat prorectorul TUIAŞI.

În ceea ce priveşte schimbul tehnologic, discuţiile au avut loc după vizita la Centrul de cercetare „Sisteme inovative de producţie şi echipamente hidraulice“ de la Fa­cultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial (FCMMI), cât şi la diferite departamente şi la­boratoare ale Facultăţii de Cons­trucţii şi Instalaţii (FCI). Discuţiile s-au axat pe echipamente hidraulice şi cum au fost acestea realizate, o bună parte dintre acestea fiind brevete ale TUIAŞI. De asemenea, s-a luat în considerare o colaborare şi cu Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, oaspeţii fiind interesaţi de demonstraţiile realizate cu platforma seismică.

Comentarii