Imagini extraordinare cu momentul in care o supermasiva gaura neagra devoreaza o stea

joi, 25 august 2011, 16:28
2 MIN
 Imagini extraordinare cu momentul in care o supermasiva gaura neagra devoreaza o stea

Tinand cont de caracteristicile stralucirii si de evolutia fenomenului, savantii considera ca au fost pentru prima data in istorie martori la dislocarea unei stele si la nasterea unei lumini puternice rezultand din acumularea materiei stelare in jurul unei gauri negre uriase.

"Inceputul unui astfel de eveniment (…) nu a mai fost observat niciodata pana acum", a declarat David Burrows, de la Universitatea de Stat Pennsylvania din Statele Unite ale Americii, care a analizat cu echipa lui radiatiile X emise in timpul acestui fenomen.

Acestea s-au dovedit a fi de 10.000 de ori mai luminoase decat prevedea teoria, a explicat Davide Lazzati, de la Universitatea de Stat din Carolina de Sud (SUA), ceea ce a reprezentat "o mare surpriza" pentru astronomi.

Echipa coordonata de Ashley Zauderer, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Statele Unite ale Americii, care a analizat undele radio emise, a ajuns la concluzia ca sursa acestora coincide cu centrul galaxiei si estimeaza ca gaura neagra din centrul acesteia echivaleaza cu o valoare de 1 milion de ori mai mare decat masa Soarelui nostru.

Jetul de particule asociate acestor radiatii se propaga cu viteze apropiate de cea a luminii. Emisia unui astfel de jet "nu a fost prevazuta in aceasta situatie", au afirmat savantii americani, care considera totusi ca dislocarea gravitationala a unei stele "explica natural" proprietatile radiatiei observate.

Cele mai multe galaxii adapostesc in centrul lor o gaura neagra ce poate avea masa unui milion sau chiar a unui miliard de stele asemanatoare Soarelui nostru.

Aceste gauri negre uriase pot capta in campul lor de gravitatie o serie de stele, care sunt apoi distruse prin efectul de maree. Acea parte a stelei cea mai apropiata de gaura neagra este supusa unei forte de gravitatie mai mare decat partea cea mai indepartata de gaura neagra. Steaua este astfel alungita si sfarseste prin a fi faramitata si consumata de gaura neagra.

Resturile nu cad insa direct in gaura neagra. Inainte de a fi inghitite, ele orbiteaza in spirala, cu viteze mari, in jurul gaurii negre, emitand o lumina puternica. Emisiile reziduale ce rezulta din acest proces pot fi detectate in galaxii indepartate.

Astronomii de la NASA au realizat o simulare cu o stea de dimensiunea Soarelui care este devorata de o gaura neagra aflata in apropiere. (Mediafax)

Comentarii