Profesorul Mircea Covic, omagiat la vârsta de 80 de ani de conducerea UMF Iaşi

joi, 01 aprilie 2021, 01:56
2 MIN
 Profesorul Mircea Covic, omagiat la vârsta de 80 de ani de conducerea UMF Iaşi

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a celebrat un profesor senior în ziua de marţi, 30 martie 2021. În Sala Senat a universităţii, în prezenţa conducerii universităţii, a familiei şi a profesorilor cunoscuţi, prof.dr. Mircea Covic a primit o plachetă de aniversare din partea UMF Iaşi pentru împlinirea vârstei de 80 de ani.

Festivitatea de omagiere a fost deschisă şi condusă de către rectorul universităţii, prof.dr. Viorel Scripcariu, care a fost şi cel ce i-a înmânat profesorului Mircea Covic placheta. În prezent, fiul acestuia, prof.dr. Adrian Covic, este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti români în domeniul nefrologiei, fiind şi prorector responsabil cu cercetarea la UMF Iaşi.

„Prof.dr. Mircea Covic a predat genetică medicală la Facultatea de Medicină a universităţii şi a fost directorul Centrului de Patologie Genetică Iaşi. Studiile universitare (Facultatea de Medicină Iaşi şi Facultatea de Biologie Iaşi), numeroasele specializări în ţară şi străinătate (Paris, Lyon, Marseille, Nancy, Leuven), activitatea practică în domeniul geneticii clinice (medic primar) şi activitatea de cercetare i-au adus o meritată reputaţie în acest domeniu, fiind ales preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală şi membru al unor societăţi ştiinţifice internaţionale (ESHG, ISHG, ECA)“, au precizat reprezentanţii universităţii.

Cititi si: Un tratat de genetică realizat de profesorii UMF, premiat de Academia Română

Aceştia au mai precizat şi faptul că domeniile de studiu şi de cercetare ale prof.dr. Mircea Covic sunt cromozomii umani şi bolile cromozomiale, genetica clinică, tulburările de reproducere şi sexualizare, anomaliile congenitale. Astfel, în cadrul activităţii sale, acesta a publicat mai multe monografii şi cursuri universitare, peste 100 de lucrări ştiinţifice, multe în reviste străine cum ar fi: Experimental Cell Research, Journal de Genetique Humaine, European Journal of Human Genetics, Annales de Genetique, Semaine des Hospitaux sau Journal of Medical Genetics.

Comentarii