Cind politicienii isi fac criza

marți, 29 septembrie 2009, 20:19
2 MIN
 Cind politicienii isi fac criza

Se schimba cu ceva Romania daca situatia la Bucuresti ar fi fost alta? Cu siguranta, nu pe termen scurt – respectiv pina la alegerile prezidentiale. Guvernul are in visterie suficienti bani de la FMI pentru plata pensiilor si salariilor, astfel ca cele doua partide aflate la putere s-au apucat sa jongleze pe tema scandalurilor politice. Razboiul dintre PDL si PSD s-a acutizat vizibil tocmai in momentul in care Guvernul a scapat de amenintarea oricarei motiuni, dar si de protestele iscate de proiectul legii salarizarii unitare. Nici o surpriza, de altfel, mai ales ca totul era aranjat dinainte. Doar modalitatea de separare a coalitiei era inca neclara.

Initial, a fost vorba de o remaniere mai larga, tinta principala fiind ministrul Educatiei. Ecaterina Andronescu a rezistat insa, in ciuda acuzatiilor ca pune piedici noii legi a educatiei. Si PDL pregatise de schimbare trei dintre ministrii sai, pentru ca imaginea remanierii sa fie cit se poate de reala. In cele din urma, tinta a ramas ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica. Vazut de unii ca detinator al schemei organizarii alegerilor, iar de altii ca responsabil de posibile fraude electorale, ba chiar si de cresterea criminalitatii, Dan Nica ramine aparat pina la capat de partizanii sai din PSD.

Intrarea presedintelui in scena ca mediator este convenabila pentru unii si deranjanta pentru altii. Interventia ar fi fost pusa la cale din vreme, sustin pesedistii, care argumenteaza ca Basescu pozeaza acum in salvator al coalitiei. Altfel spus, un motiv de crestere a cotei sale electorale, cu pretul scaderii popularitatii PDL. De cealalta parte, democrat-liberalii se multumesc doar sa arunce pisica in curtea PSD, acuzindu-si aliatii pentru eventuala destabilizare a guvernarii.

O criza politica este luxul pe care doar liderii politici din Romania dau semne ca si l-ar permite. In plina perioada de recesiune economica, situatia de la Bucuresti nu-si gaseste echivalent in Uniunea Europeana. Germania, tara luata ca model pentru similitudinea unei coalitii ce-i cuprindea si pe conservatori, si pe social-democrati, si-a dus cu bine mandatul pina la capat. Trecerea celor din urma in opozitie dupa alegerile de duminica a fost insotita de declaratii politice responsabile si decente, cum foarte rar se aud in institutiile guvernamentale de la Bucuresti. La noi insa, dupa replicile acide schimbate in ultimele luni si mai ales in ultimele zile, e greu de crezut ca mai poate exista comparatie intre circul politic local si eleganta dialogului din alte tari europene.

Explicatia a ceea ce se intimpla in Romania prefigureaza esecul clasei politice. Inca o dovada ca votul uninominal nu a reusit nici pe departe sa curete padurea de uscaturi. Esecul s-a rasfrint asupra coerentei actului de guvernare. Ca urmare, n-ar trebui sa mire pe nimeni ca Romania traverseaza acum o criza economica, sub amenintarea uneia politice. Iar partea proasta in toata aceasta poveste e ca efectele se vor resimti curind mai ales la nivelul omului de rind, ignorat tocmai de cei pe care i-a ales.

Comentarii