Votul incorect

marți, 06 mai 2008, 18:08
3 MIN
 Votul incorect

Deplasarea populatiei la sectiile de votare de citeva ori in intervale de 4-5 ani pare deja depasita si plictisitoare. Sistemul invechit de vot si mai ales miza scazuta in ochii oamenilor, demonstrata la scrutinele din ultimii ani, au drept rezultat un absenteism crescind. Iar daca moda candidaturilor s-a innoit cu un vot uninominal, promisiunile competitorilor inca nu reusesc sa stirneasca interesul alegatorilor. Dar sa ne facem singuri curaj: sintem la inceputul campaniei si, dupa cum promit actorii principali, vom avea ce vedea. Pina acum, au defilat elefantii, sloganele, afisele si fluturasii electorali. Dar, altfel, romanii au demonstrat ca nu au timp sa caste gura la mitinguri, la discursuri, la dialoguri televizate ori la declaratii goale de continut, inecate insa intr-un potop de cuvinte. Basca o sesime din populatia activa e la munca in strainatate, iar anul acesta nu se organizeaza sectii de vot nici pentru cei care se afla in alta localitate, daramite pentru cei din alte tari romani. Asadar, cei ramasi acasa si dornici sa-si impuna punctul de vedere in comunitate au la dispozitie o scurta perioada de evaluare a celor care vor sa le fie sefi. Ideal era ca aspirantii la Primarie si CJ sa fi fost testati de-a lungul ultimilor patru ani, si nu punctual, in citeva zile. La fel ca in invatamint, unde exista teze, sesiuni de examene etc. si unde raspunderea fiecaruia este individuala, nu se rasfringe asupra unei intregi colectivitati. Altfel, in ciuda a ceea ce scrie pe afise, degeaba avem nevoie de timp, daca nu facem ceea ce trebuie ca sa existe lucrurile care definesc o capitala.

Revenind, poate ca ar fi mai bun – desi, intr-adevar, dificil de pus in practica – un sistem de interogare a candidatilor pe problemele punctuale ivite de-a lungul unui mandat. De pilda, in cazul traficului infernal din oras, clientii RATP nu s-ar mai plictisi in statii asteptind mijlocul de transport, iar soferii ar putea afla ce solutii ar fi pentru descongestionarea traficului in intersectiile in care ramin blocati in orele de virf. Sa ne imaginam ca ar putea fi amplasate urne de vot la Casa de Pensii nu doar atunci cind se maresc pensiile, ci si in zilele in care se distribuie bilete de tratament. La fel si in spitale, in lanturile de supermagazine, la capatul unei strazi pline de gropi sau al uneia proaspat refacute, la intrarea in unicul strand al orasului sau pe linga ghiseele functionaresti ale numeroaselor institutii de stat la care este alergat contribuabilul votant. Cit sta la coada, omul isi poate arunca ochii pe pliantul candidatului X care sustine ca a gasit solutia eliminarii cozilor ori cine stie ce rezolvare-minune a unei probleme la un singur ghiseu in loc de sapte. Asa, la sfirsitul a patru ani, fiecare aspirant la fotoliul de primar, sef de Consiliu Judetean sau consilier ar putea avea o medie de promovare sau, dimpotriva, ar fi lasat repetent.

Utopie curata, din categoria "prea frumos ca sa fie realizabil". Raminem, asadar, cu ce avem: o campanie inghesuita in patru saptamini si un noian de candidati ale caror voci se acopera una pe alta. Mai e cineva atent la vacarmul asta sau zarurile au fost aruncate deja inca inainte de prima zi de campanie?

Comentarii