Lupta impotriva coruptiei a mai pierdut un an

miercuri, 23 decembrie 1998, 00:00
2 MIN
 Lupta impotriva coruptiei a mai pierdut un an

Cel care confirma aceasta stare de lucruri este chiar presedintele Constantinescu: "Oameni care s-au urcat in functii importante au relatii cu lumea mafiota. Au sprijinit-o si o sprijina si acum". Presedintele mai spunea ca exista numeroase grupuri de interese care sint profund afectate de actiunile CNAICCO si a caror reactie s-a produs sau se va produce "cu vehementa sau cu violenta, direct sau indirect". El recunostea ca nu se poate vorbi nici macar de "o mica ofensiva" impotriva coruptiei.
Duelul putere-mafie s-a incheiat remiza
Lupta impotriva coruptiei a fost declarata de Emil Constantinescu drept obiectiv prioritar, dar s-a dovedit a fi unul mult mai dificil decit se anticipase. De asemenea, ministrul de Interne, Gavril Dejeu, spera, sincer, intr-o batalie impotriva coruptiei, recunoscind, intr-un final, ca nu si-a dat seama de dimensiunile fenomenului si de dificultatea combaterii lui. Dejeu mai spunea ca nu exista domeniu in care legile sa nu aiba carente, astfel putindu-se devaliza banci, cu mii de miliarde de lei. Prejudiciile cauzate pina acum, in cazurile analizate de CNAICCO, se ridica la 3.500 de miliarde de lei, echivalentul bugetului asigurarilor sociale de sanatate. Din aceasta suma au fost recuperate 845 de miliarde de lei.
Inca de la inceput, CNAICCO si-a concentrat activitatea pe cazurile cele mai grave, care aduc grave prejudicii, produc subminarea economiei nationale si aduc atingere sigurantei statului. Prioritatile CNAICCO au fost combaterea mafiei din domeniul bancar, petrolier, maritim, al ingrasamintelor chimice, precum si marile cazuri de contrabanda cu tigari, alcool si cafea. O atentie speciala a fost acordata combaterii traficului si consumului de droguri.
La inceputul anului, cind i-au fost raportate doar sapte cazuri de mare coruptie judecate in toata tara, Constantinescu a fost stupefiat si a criticat dur Ministerul Justitiei, in special pentru numarul mare de dosare restante, pentru numeroasele hotariri judecatoresti desfiintate in apel si recurs si pentru insuficienta contributie la combaterea coruptiei si crimei organizate. Insa nici ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, nu este multumit de performantele justitiei. La un an si jumatate de la numirea in functie, el afirma ca "putregaiul coruptiei si incompetentei" a patruns adinc in justitie si aceasta institutie se afla "in ceasul al 12-lea". Stoica declara ca numirea judecatorilor inamovibili ar fi trebuit sa aiba loc dupa o verificare mai atenta, intrucit, in prezent, exista numeroase decizii care incalca flagrant legea si care nu pot fi explicate decit fie prin incompetenta, fie prin coruptie.

Comentarii