De Business

Punem punctul pe știi

N

Fostul acţionar majoritar al unei mari firme ieşene, în insolvenţă

N

miercuri, 09 aprilie 2014, 22:50
3 MIN
 Fostul acţionar majoritar al unei mari firme ieşene, în insolvenţă

\N

Compania bucureşteană Metalexportimport (MEI) SA care în 2003 a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la combinatul de utilaj greu SC Fortus SA a intrat oficial în insolvenţă. Sentinţa a fost emisă de Tribunalul Comercial Argeş.

În prezent, procedura se află la momentul definitivării tabelului creditorilor, unde figurează şi Fortus SA cu o sumă de 2,9 milioane lei (aproximativ 650.000 euro) de recuperat. Potrivit portalului instanţelor judecătoreşti, pe data de 22 aprilie a fost stabilit termen pentru judecarea contestaţiilor depuse de unii creditori la forma iniţială a tabelului creditorilor realizată de administratorul judiciar Best Insolvency SPRL din Bucureşti, prin reprezentant Gabriela Simion. Potrivit datelor obţinute de „Ziarul de Iaşi”, valoarea totală a creanţelor cuprinse în tabelul creditorilor este de circa 46,6 milioane lei, din care 2,9 milioane lei este dată de creanţa chirografară a combinatului Fortus SA, unde Metalexportimport deţine un pachet de 26,2% de acţiuni. Totodată, acţionarul majoritar de la Fortus, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este situat în capul listei creditorilor MEI cu o sumă de 7,09 milioane lei de recuperat, din care o parte este reprezentată de creanţe sub condiţii.

 
 
Istoria unei datorii vechi de opt ani
 
 
Datoria pe care Fortus SA trebuie să o recupereze de la propriul acţionar Metalexportimport SA a prins deja rădăcini adânci în istoria combinatului. Aceasta datează din perioada 2006 – 2007 când director al combinatului era Gheorghe Chişcă, în prezent administrator special şi director. Pentru recuperarea debitului, Fortus a început o acţiune în instanţă, solicitând la Tribunalul Bucureşti/secţia VI comercială o sumă de 3,09 milioane lei, cu titlu de diferenţă de preţ neachitat şi peste 376.000 lei reprezentând penalităţi de întârziere contractuale, adică un total de 3,47 milioane lei. Pe fondul cauzei, Tribunalul Bucureşti a admis în parte cererea Fortus în octombrie 2013, dispunând ca MEI să achite către combinat 2,94 milioane lei. „Prin Sentinţa nr. 6107/11.10.2013 instanţa a admis în parte cererea formulată de Fortus SA şi a dispus obligarea pârâtei Metalexportimport SA la plata sumei de 2.664.382,17 lei, reprezentând diferenţa de preţ, la care se adaugă suma de 1996,08 lei penalităţi de întârziere, 237.364,57 lei dobânda legală, precum şi dobânda aferentă sumei de 10.400,35 lei, calculată pentru perioada 28.06.2006 – 21.11.2007”, se arată în raportul realizat de actualii administratori judiciari ai Fortus la finalul trimestrului II de la confirmarea planului de reorganizare, publicat în BPI din 7 februarie. La această decizie, avocaţii MEI au înaintat apel, însă Curtea de Apel Bucureşti l-au anulat ca fiind netimbrat. Referitor la această sumă, reprezentanţii salariaţilor disponibilizaţi sunt de părere că ar trebui transformată în salarii pentru a acoperi restanţele faţă de foştii angajaţi ai combinatului, disponibilizaţi printr-un proces de concediere colectivă. „Această sumă pe care Fortus trebuie să o recupereze de la Metaexportimport este o datorie comercială, născută în urma unor relaţii comerciale dintre combinat, Metalexportimport şi alte companii din anii 2006 şi 2007. La acea vreme, toţi salariaţii care acum sunt disponibilizaţi erau atunci angajaţi activi, astfel că această sumă li se cuvine. Suma ar trebui să fie transformată în salarii pentru a fi acoperite restanţele. Sunt îngrijorat pentru că în toată această perioadă nu au fost puse în aplicare sentinţe definitive şi irevocabile. Ar trebui ca instituţiile statului şi administratorii judiciari să aibă această prioritate”, a declarat Florin Rugină, reprezentant al salariaţilor disponibilizaţi.
 
 
Fortus SA a fost dat pe doi firfirici
 
 
SC Metalexportimport SA a intrat în posesia a 51% din capitalul social al Fortus SA în anul 2003. Guvernul a vândul pachetul majoritar de acţiuni de la firma ieşeană doar pe 700.000 euro, sumă ce trebuia achitată în rate. Preţul pe acţiuni a fost de 35,8 ori mai mic decât preţul stabilit pe baza raportului de evaluare iniţial întocmit de IPIU Bucureşti, dar MEI se angaja, prin clauze contractuale, că va investi peste 4,9 milioane euro în combinat iar în cinci ani va realiza o infuzie de capital de 2,5 milioane euro. Totodată, MEI a gajat acţiunile cumpărate ca siguranţă că-şi va îndeplini investiţiile, dar cum acestea nu au fost realizate, compania a ajuns ca astăzi sa mai deţină doar 26,2% din acţiunile Fortus. Ulterior, în anul 2007 Metalexportimport SA a fost cumpărată de o serie de acţionari din Rusia.

 

Comentarii